KazMunaiGaz plateste vineri

Postat la 22 noiembrie 2007 1 afişăre

KazMunaiGaz va "incheia plata", vineri, pentru pachetul de actiuni reprezentand 75% din capitalul grupului Rompetrol, a declarat joi la Bucuresti, Uzakbai Karabalin, presedintele companiei petroliere de stat din Kazahstan.

Intrebat de ziaristi, dupa un forum de afaceri la care au participat companii din Romania si Kazahstan, care este valoarea tranzactiei prin care KazMunaiGaz a preluat Rompetrol, Karabalin a afirmat ca aceasta informatie este comerciala si nu poate fi facuta publica. "Aceasta este o informatie comerciala. Maine (vineri, n.r.) incheiem plata", a spus Karabalin.

El nu a dat alte detalii despre tranzactie.

Intrebat despre investitiile pe care KazMunaiGaz le-a programat la Rompetrol, Karabalin a afirmat ca firma din Kazahstan va sustiune proiectele strategice elaborate de grupul controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Rompetrol are planul lui strategic foarte bine facut. Este un program agresiv si noi ne straduim sa-l sustinem", a spus Karabalin.

Potrivit acestuia, KazMunaiGaz nu intentioneaza sa efectueze modificari importante de personal la Rompetrol. Karabalin a adaugat ca firma din Kazahstan va avea posibilitatea sa-si majoreze participatia la Rompetrol de la 75% la 100%.

"Avem dreptul sa cumparam restul de 25%, dar vom vedea pe masura ce evolueaza proiectul", a aratat presedintele KazMunaiGaz.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, la inceputul lunii septembrie, ca o parte din banii din tranzactia cu KazMunaiGaz au fost deja incasati, diferenta urmand sa fie virata dupa avizul Comisiei Europene.

Omul de afaceri nu a precizat suma incasata, mentionand doar ca o parte din banii pe care ii va obtine in urma afacerii vor fi alocati extinderii Rompetrol.

Comisia Europeana a aprobat, luni, 19 noiembrie, transferul de proprietate, dupa ce a constat ca operatiunile din Europa ale celor doua companii sunt complementare si nu vor aparea probleme legate de concurenta, in urma tranzactiei.

Patriciu ar putea incasa in total 2,16 miliarde de dolari sau 1,72 miliarde dolari, daca sunt scazute datoriile grupului Rompetrol, evaluat prin tranzactie la 3,6 miliarde de dolari.

Afacerea a fost perfectata in luna august, cand compania Rompetrol Holding, detinuta Patriciu si inregistrata in Elvetia, a vandut KazMunaiGaz 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.

Patriciu nu va plati impozit pentru suma incasata, intrucat tranzactia a fost incheiata intre o companie elvetiana si una olandeza.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
KazMunaiGaz,
Rompetrol,
Patriciu
/actualitate/afaceri/kazmunaigaz-plateste-vineri-1057680
1057680
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.