Gigantul Akzo Nobel: Suntem in discutii pentru preluarea unui producator local de vopsea

Postat la 29 iunie 2010 191 afişări

Grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producator mondial de lacuri si vopsele, poarta discutii pentru preluarea unui producator local de de profil, sansele ca tranzactia sa se incheie in acest an fiind insa zero.

"Cel mai devreme putem vorbi de 2011 pentru o achizitie, anul acesta nu sunt sanse. (...) Nu scapam din vedere faptul ca principalii producatori sunt detinuti de fonduri de investitii care vor dori un exit la un moment dat si noi asteptam", a declarat Marius Pintea director general Akzo Nobel in Romania.

Compania a achizitionat in 2007 un teren de trei hectare in Codlea, Brasov, pentru constructia unei fabrici, investitie care nu a mai fost inceputa. "Strategia era sa construim o fabrica de vopsele si sa intram pe segmentul mass market si de preturi reduse insa situatia economica mondiala si globala ne-au schimbat planurile", a mai declarat Pintea. Potrivit acestuia, varianta achizitionarii unui producator local ar fi mai buna decat cea a construirii unei fabrici de la zero, argumentul principal fiind acela ca in momentul cumpararii unui producator local va fi achizitionata si cota acestuia de piata precum si marcile si gradul de cunoastere al acestora.

Grupul olandez a infiintat in 2007 o firma locala, Akzo Nobel Coatings, prin care realizeaza import si vanzare de vopsele premium, compania dorind sa se concentreze in viitorul apropiat pe acest segment. Potrivit managerului companiei, Akzo Nobel Coatings a inregistrat in 2009 o crestere de 10% a cifrei de afaceri fata de anul precedent cand a inregistrat afaceri de 13,75 milioane de lei si pierderi de 6,6 milioane de lei.

Daca aceasta strategie de pozitionare ne-a adus o crestere a business-ului cu 10 procente in 2009 fata de 2008, in acest an foarte complicat mizam pe o stabilizare a afacerii la nivelul anului trecut. Pe aceasta nisa a produselor premium estimam ca am atins o cota de piata de aproximativ 20%, procentul total al acestor tipuri de produse din totalul pietei de vopsea fiind de 10-15%", a mai declarat Marius Pintea.

In 2009 Akzo Nobel a vandut in Romania peste 1.000.000 de litri de vopsele lavabile si lacuri, iar prima parte a acestui an cantitatea vanduta a fost de peste 300.000 de mii de litri. Compania Akzo Nobel Coatings comercializeaza vopsele lavabile cu nuante gata preparate (ready mix), produse pentru tratarea lemnului si a metalului.

Cele mai importante branduri ale Akzo Nobel in Romania sunt Dulux - vopsele lavabile, Sadolin - lacuri pentru tratarea lemnului si Hammerite - vopsea pentru metal.

Piata de lacuri si vopsele decorative a scazut anul trecut cu circa 25%, pana la circa 160 de milioane de euro, in functie de diferitele estimari. "Estimam ca piata va continua sa scada si in acest an, cu aproximativ 15%. Cand piata se va stabiliza, vom fi mai agresivi", a conchis directorul Akzo Nobel Coatings.

Cele mai importante companii din piata locala profil sunt Fabryo, Kober, Deutek, Policolor, Sarcom si Atlas Corporation.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
Akzo Nobel,
vopsea,
vanzari
/actualitate/afaceri/gigantul-akzo-nobel-suntem-in-discutii-pentru-preluarea-unui-producator-local-de-vopsea-6460076
6460076
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.