Germania se opune planului UE de a folosi activele îngheţate ale băncii centrale ruse în scopul reconstrucţiei Ucrainei. „Provocarea este să vedem ce se poate legal şi cu şanse de reuşită”

Autor: Valeriu Leucuţă Postat la 26 iunie 2023 28 afişări

Germania se opune planului UE de a folosi activele îngheţate ale băncii centrale ruse în scopul reconstrucţiei Ucrainei. „Provocarea este să vedem ce se poate legal şi cu şanse de reuşită”

Germania exprimă obiecţii împotriva planurilor Bruxelles-ului de a confisca activele băncii centrale ruse pentru reconstrucţia Ucrainei, avertizând că o mişcare grăbită ar putea crea riscuri juridice sau financiare, titrează Fianancial Times.

Comisia Europeană lucrează la un plan care ar putea strânge miliarde de euro solicitând instituţiilor financiare care deţin active ruseşti imobilizate să predea o parte din profiturile generate şi să le folosească în reconstrucţia Ucrainei.

Înalţi oficiali guvernamentali germani au spus că se îndoiesc că planul va câştiga suficient sprijin, deoarece riscurile legale sunt prea mari. Un oficial al ministerului de externe a spus că Moscova „va trebui să plătească pentru daunele pe care le-a provocat în Ucraina” şi a insistat că Germania face „tot ce poate legal” pentru a localiza şi îngheţa activele persoanelor şi companiilor ruse afectate de sancţiuni. Dar el a spus că ideea de a folosi fonduri ruseşti pentru reconstrucţia Ucrainei ridică „întrebări financiare şi juridice complexe”.

Oficialul a mai explcat că dacă UE ar lua bani de la banca centrală rusă sau ar strânge veniturile din investirea fondurilor, ar crea un precedent pe care alte ţări ar putea să-l urmeze. „Provocarea este să vedem ce se poate legal şi cu şanse de reuşită”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Germania,
UE,
Rusia,
Ucraina,
active inghetate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.