Fotbalul european a crescut cu 1 miliard de euro anul trecut

Postat la 04 iunie 2009 49 afişări

Piata fotbalului european a ajuns la 14,6 miliarde de euro in sezonul 2007/2008, dupa ce afacerile din fotbal au crescut cu 1 miliard de euro anul trecut.

Potrivit studiului Deloitte Annual Review of Football Finance 2009, cresterea a fost sustinuta indeosebi de principalele cinci ligi europene, Premier League (UK), Bundesliga (GER), La Liga (SPA), Serie A (ITA) si Ligue 1 (FRA), ale caror afaceri au crescut cu 700 de milioane de euro, pana la valoarea totala de 7.7 miliarde de euro. Alta componenta a cresterii a fost campionatul european, Euro 2008, organizat de Austria si Elvetia.

Premier League a generat cele mai mari venituri, 2,4 miliarde de euro, cu aproape 1 miliard mai mult decat ocupantele locului secund, Bundesliga respectiv La Liga, cu 1,43 miliarde de euro fiecare. Campionatul italian, Serie A, se situeaza pe pozitia urmatoare, cu venituri de 1,42 miliarde de euro.

Dan Jones, partener in departamennul Sports Business al Deloitte, se asteapta ca proaspatul succes al Barcelonei, castigatoarea Uefa Champions Leaque, sa promoveze campionatul spaniol peste cel german atunci cand cifrele pentru sezonul 2008/2009 vor fi disponibile.

Principalele puncte ale studiului Deloitte:

-Serie A a inregistrat cea mai mare crestere fata de anul trecut, 34% (357 milioane de euro), datorata in principal revenirii clubului Juventus Torino in prima liga italiana;

-Ligue 1, campionatul francez, a avut cea mai slaba dezvoltare, doar 17 milioane de euro, o crestere de 2% fata de sezonul 2006/2007;

-Bundesliga ramane campionatul cu cei mai multi spectatori pe stadioane, cu o medie de 42,600 de oameni la fiecare meci. Campionatul german a inregistrat o crestere a veniturilor de 4% (59 milioane de euro), pana la valoarea de 1,43 miliarde de euro;

-Veniturile La Liga au crescut cu 105 milioane de euro (8%), plasand campionatul spaniol la egalitate cu cel german, in spatele celui britanic. Real Madrid si Barcelona au contribuit cu 47% din veniturile totale ale La Liga anul trecut;

-Premier League a postat un profit operational record, de 234 de milioane de euro; urmeaza in clasamentul profiturilor Germania (Bundesliga), cu 136 milioane de euro.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/fotbalul-european-a-crescut-cu-1-miliard-de-euro-anul-trecut-4486359
4486359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.