Fitch inrautateste perspectiva de rating a OTE

Postat la 18 mai 2010 8 afişări

Agentia de rating Fitch a modificat perspectiva de rating a companiei elene OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, de la "stabil" la "negativ", motivand cu reducerea cererii de consum in Grecia si anvergura internationala insuficienta a afacerilor companiei.

Fitch precizeaza ca ratingul ca atare pe termen lung al OTE (BBB) nu este influentat negativ in nici un fel de ratingul suveran al Greciei (BBB-), insa decizia agentiei are in vedere "cresterea riscului de pe urma unor factori operationali care tin de inrautatirea perceptiei consumatorilor in Grecia", care nu este compensata nici de venituri suficient de consistente din strainatate, asa cum este cazul cu Telefonica de Espana si Telecom Portugal, in cazul carora veniturile mai modeste din operatiunile interne sunt contrabalansate de afacerile din America Latina, unde ambele companii, in special prima, au o prezenta masiva.

Agentia considera ca OTE este bine pozitionata ca sa faca fata conditiilor de piata in deteriorare, insa o eventuala scadere peste asteptari a veniturilor din telefonia fixa si mobila si a cash flow-ului de pe piata interna sunt "posibilitati reale" in urmatoarele 12 luni, iar daca acestea vor duce la reduceri substantiale ale investitiilor, pozitia OTE in raport cu concurentii/companiile comparabile va slabi.

Fitch considera un factor in favoarea OTE faptul ca Deutsche Telekom (BBB) detine 30% din capitalul companiei elene, inclusiv pentru ca Deutsche Telekom ar putea participa, in caz de necesitate, la eforturile de refinantare a datoriilor OTE. Operatorul telecom grec are obligatiuni in valoare de 2,2 miliarde de euro care vor ajunge la scadenta in 2011, in timp ce resursele curente ale acestuia acopera acum doar 70% din total.

OTE controleaza in Romania companiile Romtelecom, Cosmote, Zapp si lantul de magazine Germanos, respectiv afaceri totale de peste 1,1 miliarde de euro pe an.

Separat, analistii Goldman Sachs au anuntat ca reduc tinta de pret pentru actiunile OTE de la 11,80 euro la 7,90 euro, "reflectand un declin mai mare decat se anticipase al afacerilor companiei", cu precizarea ca OTE are o capacitate limitata, pe termen mediu, de a contracara scaderea veniturilor din serviciile traditionale printr-o crestere de pe urma unor noi servicii oferite.

Saptamana trecuta, OTE a raportat o scadere cu 76% a profitului net in primul trimestru, ca efect al taxelor de austeritate impuse marilor companii grecesti incepand de anul trecut, la 65,8 milioane de euro, in timp ce vanzarile au scazut cu 3,1% fata de aceeasi perioada din 2009, la 1,41 miliarde de euro. Conducerea companiei se asteapta ca urmatoarele trimestre sa fie mai slabe, din cauza recesiunii, a reglementarilor dure din sectorul telecom si a razboiului preturilor cu concurentii Vodafone si Wind Hellas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
OTE,
Fitch,
rating,
romtelecom,
cosmote,
zapp
/actualitate/afaceri/fitch-inrautateste-perspectiva-de-rating-a-ote-6131956
6131956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.