Feriti-va de credite

Postat la 14 ianuarie 2008 2 afişări

Cand o decizie de scadere sau de crestere a unei rate a dobanzii de catre o banca centrala nu influenteaza aproape deloc piata, se spune de obicei ca piata a digerat deja in avans stirea si ca acum asteapta pasul urmator, de obicei inca o scadere sau crestere, eventual de o amploare inca mai mare decat precedenta.

Acum, BNR a decis sa creasca dobanda de politica monetara cu jumatate de procent, la 8%, constransa de inflatie. Explicatia inflatiei, in cuvintele folosite in comunicatul bancii, este “mentinerea consumului la un nivel nesustenabil”, ceea ce inseamna salarii crescand prea rapid si credite mai multe si mai mari, mai ales in valuta.

Si la doar cateva zile au sosit, intr-adevar, statisticile care au confirmat ca anul trecut pariul cu inflatia a fost pierdut, 2007 incheindu-se cu o rata anuala de 6,57%, cu un procent si jumatate peste intervalul tintit de BNR. Putini se asteptau ca inflatia sa fie mai mica si inca mai putini ca BNR sa nu urce dobanda, ceea ce explica de ce cursul valutar, primul care raspunde la o miscare de dobanda, si-a urmat tendinta de pana atunci (adica deprecierea leului), iar toti analistii au inceput deja sa vorbeasca despre urmatoarea majorare a dobanzii.

Decizia BNR isi va face insa efectul in perioada urmatoare, odata cu scumpirea creditelor, in special a celor cu dobanda legata de indicatorul pietei monetare interbancare (BUBOR). Efectul va fi totusi relativ; cum s-a vazut, imprumuturile au continuat sa creasca si dupa momentul din toamna trecuta, cand o serie de banci le-au scumpit pe acelea calculate in functie de dobanda internationale de referinta la euro (EURIBOR). Daca intr-adevar creditarea se va mai tempera, aceasta va fi mai mult din cauza climatului de nesiguranta general creat de criza de pe pietele financiare internationale.

Ramane insa cu totul in afara ariei de autoritate a BNR cealalta premisa a “consumului nesustenabil”, adica veniturile in urcare accelerata.

Aici, paradoxal, aliatul BNR ar fi chiar deprecierea leului, cea care scumpeste marfurile de import si reduce puterea de cumparare. Deocamdata, in mod firesc, banca centrala incearca sa evite o depreciere rapida a leului, care i-ar ruina si pe mai departe sperantele intr-o readucere sub control a inflatiei; saptamana trecuta, pe langa dobanda de politica monetara, BNR le-a majorat discret si pe cele pentru rezervele minime obligatorii ale bancilor – depozitele plasate de acestea la banca centrala.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
servicii financiare,
credite,
EURIBOR
/actualitate/afaceri/feriti-va-de-credite-2334027
2334027
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.