FED a redus dobanda cu 0,25 puncte, la 4,25%

Postat la 11 decembrie 2007 1 afişăre

Banca centrala americana, Rezerva Federala (Fed), a redus rata dobanzii de referinta cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a imbunatati rezistenta economiei SUA la problemele asociate limitarii creditarii si la declinul prelungit al pietei imobiliare.

"Operatiunea, corelata cu masurile de politica monetara implementate anterior, ar trebui sa promoveze, pe parcursul timpului, o crestere economica moderata", se arata intr-un comunicat al Comitetului Federal pentru o Piata Deschisa, care ia deciziile de politica monetara in cadrul Fed.

Cu toate ca, in general, pietele financiare anticipau aceasta decizie, unii economisti au luat in considerare si posibilitatea unei reduceri mai mari, de 0,5%, a costurilor percepute la imprumuturile interbancare overnight. Astfel, decizia Fed a dezamagit analistii de pe Wall Street, care preconizau o actiune mai agresiva a bancii centrale.

Constrangerile de natura economica s-au intensificat in ultimele saptamani, potrivit Fed, care a adaugat ca presiunile inflationiste se mentin.  De asemenea, Fed a redus cu 0,25% dobanda perceputa la imprumuturile directe cu discount catre banci, la 4,75%.

De la jumatatea lunii septembrie, Fed a diminuat, in total, dobanda de referinta, principalul instrument de manevrare a economiei, cu un punct procentual, in incercarea de a limita riscurile intrarii in recesiune a economiei americane.

Banca centrala nu a furnizat, de aceasta data, informatii privind balanta riscurilor carora le este expusa economia americana.

Decizia Fed urmeaza unei noi etape de deteriorare a pietei creditelor, dupa ce principalele institutii financiare la nivel mondial au raportat pierderi de ordinul mai multor miliarde de dolari ca urmare a reducerii valorii contabile a activelor, cauzata de expunerea excesiva la credite ipotecare neperformante.

Indicele bursier american Dow Jones, care include titlurile companiilor blue-chip, a scazut cu peste 130 de puncte in decurs de numai cateva minute de la anuntarea deciziei Fed, in timp ce pretul titlurilor de stat a crescut, iar dolarul s-a apreciat.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/fed-a-redus-dobanda-cu-0-25-puncte-la-4-25-2302240
2302240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.