Estonia nu mai gaseste forta de munca de calitate

Postat la 24 mai 2010 27 afişări

Somajul in Estonia a ajuns la 19,8% din forta de munca, ceea ce inseamna in total 137.000 de oameni fara slujba.

"Din nefericire, 80-90% dintre cei care vin sa se angajeze sunt persoane ce nici macar nu merita sa le intervievam", sustine Lembit Lump, presedintele consiliului de administratie al Kodumaja AS, dezvoltator imobiliar, constructor si producator de materiale de constructii, citat de cotidianul Aripaev. "Situatia tipica e aceea cand ii intrebam ce le-ar placea sa faca, iar ei intreaba: Dar cu ce se ocupa compania dumneavoastra?".

Lump spune ca firma a angajat anul acesta peste 30 de oameni si are posturi vacante de electricieni, tamplari si instalatori. "Nu ducem lipsa de forta de munca, dar nu avem destui oameni pregatiti. Noi avem anumite criterii pentru angajare si nu e usor sa gasim persoanele potrivite sa ocupe un post. Problema este de atitudine si de disciplina a muncii", continua Lump.

Oficialul Kodumaja da exemple de candidati care au venit la interviu vizibil beti si au cerut direct o intrevedere cu presedintele sau cu directorul general: "Sunt multe asemenea cazuri neplacute". Unii "n-au simtul realitatii", cerand drept salariu minim 25.000 de coroane (1.600 de euro). "Eu n-am probleme sa le platesc salarii decente unor lucratori buni, dar ei trebuie sa tina cont de ierarhia si de importanta muncii", mai spune Lembit Lump.

Leida Kikka, CEO al producatorului de incaltaminte Samelin, sustine ca e aproape imposibil sa gaseasca lucratori buni. "Le-am cerut celor care veneau de la oficiul fortelor de munca sa-mi spuna daca li s-a oferit deja o slujba pana acum. Ei ziceau ca au fost doar intrebati daca si-au gasit de lucru in ultima luna, si daca spuneau ca nu, li se oferea o prelungire a ajutorului de somaj."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri in est,
Estonia,
somaj,
resurse umane
/actualitate/afaceri/estonia-nu-mai-gaseste-forta-de-munca-de-calitate-6160811
6160811
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.