Erste: Perspective solide pentru sectorul farma din ECE in 2009

Postat la 29 ianuarie 2009 9 afişări

In ciuda actualei crize, actiunile companiilor farma din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) sunt, in continuare, o buna alegere pentru investitiile pe termen lung, segmentul medicamentelor generice fiind pregatit pentru o crestere a atractivitatii, spun analistii Erste Bank.

“Liderii din sectorul farma din zona ECE, datorita perspectivelor lor inca sanatoase si bilanturilor solide, ar trebui sa se numere printre primele actiuni pregatite sa isi revina, in favoarea investitorilor”, a declarat Vladimira Urbankova, analist al sectorului de profil la Erste Group.

“Panica a dus la un val masiv de vanzari in toate sectoarele in 2008 si a spulberat toate castigurile inregistrate de actiunile companiilor farmaceutice din ECE anterior [...] Nici macar actiunile cu elemente de baza intacte precum Krka nu au reusit sa transpuna performantele lor excelente din afaceri in evolutii decente ale preturilor actiunilor si au plonjat tot mai adanc in valori scazute”, se precizeaza in raportul emis de banca.

In ciuda incetinirii ritmului economic din pietele regiunii, analistii Erste estimeaza ca impactul asupra industriei farma ar trebui sa fie limitat intrucat gradul de indatorare externa al companiilor de profil “ramane la un nivel minim”, ceea ce le face sa nu fie afectate negativ de actuala disponibilitate limitata a resurselor de creditare.

Cel mai castigat segment ramane, in continuare, segmentul medicamentelor generice (medicamente iesite de sub protectia patentului); genericele isi vor pastra “statutul de medicamente preferate in tarile din ECE, iar preferinta pentru acestea va spori si mai mult in Vest”, afirma analistii Erste.

In privinta recomandarilor, acestia mentin recomandarea “buy” atat pentru Richter, Egis, dar si pentru Krka, iar in privinta Zentiva, ei opteaza pentru “hold”. Toate cele patru companii sunt prezente si pe piata romaneasca, unde ocupa pozitii diferite in top 10.

Cititi aici recomandarile facute anterior de Erste cu privire la companiile farma din ECE.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmaceutice,
Erste,
medicamente,
Richter,
Egis,
Zetiva
/actualitate/afaceri/erste-perspective-solide-pentru-sectorul-farma-din-ece-in-2009-3822943
3822943
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.