Cushman & Wakefield: Chiriile pentru birouri vor scadea cu 12% in 2009

Postat la 05 martie 2009 29 afişări

Consultantii companiei Cushman & Wakefield estimeaza ca nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri din Bucuresti va scadea cu 10% - 12% in acest an

“In Romania, deoarece majoritatea companiilor, atat cele locale cat si cele multinationale, se confrunta cu scaderi ale cifrei de afaceri, va exista o tendinta de scadere a costurilor, inclusiv a celor pentru inchirierea spatiilor. Aceasta, impreuna cu o tendinta de crestere a stocului de spatii de birouri, va avea ca rezultat o scadere a chiriilor, cu valori de 10% – 12 %, posibil chiar mai mult, pentru anul 2009“, considera Costel Florea, director al departamentului de investitii din cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania.

 

Consultantul adauga ca deja asistam la o posibila scadere a chiriilor pentru spatiile de birouri, acestea putand sa ajunga spre exemplu, in cazul celor mai bune amplasamte la o valoare medie de 18 – 20 euro/mp/luna.

 

Scaderea chiriilor pentru spatiile de birouri va duce si la scaderea atractivitatii cladirilor pentru investitori, pe fondul diminuarii veniturilor dintre momentul achizitiei si cel al posibilei vanzari catre un alt investitor.

 

“Pentru a diminua aceste riscuri investitorii vor face oferte la valori mai mari ale ratelor de capitalizare (yield-uri mai mari). Vor avea atractivitate mai mare acele proprietari care sunt inchiniate la valori medii ale chiriei sub chiria medie a pietei pentru zona respectiva. In general, investitorii nu sunt interesati sa cumpere atunci cand piata scade, fie ca este vorba despre preturi fie ca este vorba despre chirii", a mai declarat Costel Florea.

 

Primele doua luni au adus deja o cerere mai mica, din partea companiilor, pentru spatii de birouri, comparativ cu perioada similara a anului trecut, declara recent,pentru BUSINESS Magazin, Horatiu Florescu, director al departamentului de birouri si vicepresedinte al Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara.

 

"Da, se poate spune ca deja se simte o scadere a cererii de spatii de birouri, se simte. Pe de alta parte se vede la fel de bine ca sunt companii care se uita pe piata si asteapta sa treaca criza acasa fiindca doresc sa creasca in Bucuresti. O sa vedem in 2009 si relocari de centre de backoffice in Bucuresti. Am doua sau trei companii care vor sa isi mute centrul din vestul Europei in Bucuresti sau in Sofia", a afirmat Florescu, considerat cel mai experimentat broker de inchirieri a spatiilor de birouri de pe plan local.

 

Acesta estimeaza ca piata de inchirieri de birouri se va situa in acest in jurul valorii de 100.000 – 120.000 de metri patrati, de doua ori mai putin decat anul trecut. "Chiriile vor scadea in anumite zone, unde sunt probleme cu accesul si se vor mentine sau vor creste in zone mult mai bune – dar depinde si de nivelul de la care putea creste."

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cushman-wakefield-chiriile-pentru-birouri-vor-scadea-cu-12-in-2009-4022818
4022818
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.