Cosmetica fiscala pentru Europa de Est

Postat la 23 august 2010 10 afişări

Romania s-a alaturat initiativei Poloniei si a altor sapte state est-europene membre ale UE de a cere Bruxellesului un gen special de optimizare fiscala: ca la calculul bugetului sa nu mai fie luate in considerare costurile reformei pensiilor, care ar dezavantaja tarile nou-intrate in Uniune si care n-au ajuns inca sa-si reformeze sistemul, astfel incat au in continuare deficite bugetare mari.

Comisia Europeana a anuntat ca va da un raspuns inainte de 6 septembrie, insa ar fi o surpriza sa aprobe propunerea, intrucat ea ar insemna rescrierea regulilor Pactului de Stabilitate si de Crestere (cele care impun si regula deficitului nu mai sus de 3% din PIB si cea a datoriei publice nu mai sus de 60% din PIB) si ar nemultumi evident Germania, dupa ce state ca Grecia, Spania, Italia au incalcat pana acum ani la rand regulile.

Interesant e ca in Ungaria, care va prelua presedintia UE la 1 ianuarie 2011 si a anuntat deja ca vrea sa initieze o revizuire a Pactului, exista deja opinia ca daca s-ar aproba propunerea, ea ar fi "doar un pic mai mult decat o revizuire cosmetica", dupa cum s-a exprimat seful Consiliului Fiscal de la Budapesta, Gyorgy Kopits, mai ales pentru ca pietele financiare, care au taxat dur indisciplina fiscala a statelor din zona euro, nu vor accepta drept credibile niste cifre modificate in acest fel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
fiscalitate,
buget,
calcul,
pensii,
deficit,
datorie,
UE
/actualitate/afaceri/cosmetica-fiscala-pentru-europa-de-est-6980092
6980092
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.