Chinezii aproape de achizitionarea diviziei Hummer

Postat la 25 august 2009 16 afişări

Constructorul american de automobile General Motors (GM) ar putea semna in aceasta saptamana cu grupul chinez Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery un acord definitiv pentru vanzarea diviziei Hummer, potrivit unor surse apropiate negocierilor.

Intelegerea va trebui aprobata de autoritatile americane si chineze pentru a putea fi pusa in practica. Incheierea acordului ar urma unui memorandum de intelegere pentru vanzarea Hummer semnat in iunie de cele doua grupuri, conform Bloomberg.

Cresterea sustinuta a pietei auto chinezesti in ultimii ani le-a adus producatorilor din aceasta tara profituri importante. O parte dintre banii astfel obtinuti le-au permis chinezilor sa se gandeasca la achizitia unor branduri importante din Europa sau SUA. Nume celebre au ajuns astfel in portofoliul chinezilor.

Companii precum Nanjing Automobile, Sichuan Tengzhong, Chery sau Geely nu spuneau mare lucru europenilor sau americanilor in urma cu cinci ani. Acum, unele dintre aceste companii au ajuns sa detina marci importante pentru industria auto mondiala, precum MG, Hummer, pe lista brandurilor pentru care au existat sau exista petitori chinezi fiind chiar si Opel sau Volvo.

Unul dintre primii pasi in privinta extinderii internationale i-a facut 2005 Nanjing Automobile Group, care a achizitionat MG Rover. Compania ce detinea brandul MG a aparut in urma disparitiei grupului Rover, vandut in 2000 de catre BMW. Nanjing Automobile Group a fost fondata in 1947 si este una dintre cei mai vechi producatori de automobile din China.

Pe lista de achizitii a chinezilor se afla si celebrul brand american Hummer, pentru care chinezii de la Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery au facut o oferta evaluata la 100 mil. $ potrivit analistilor. Tranzactia intrase in impas ca urmare a interventiei Comisiei Nationala de Dezvoltare si Reforma din China pe motiv ca masinile americane polueaza foarte mult, ceea ce este in neconcordanta cu planurile de dezvoltare sustenabila.

La momentul actual, autoritatile din SUA si China nu se vor opune incheierii tranzactiei, au declarat sursele.

GM, iesit din faliment pe 10 iulie, incearca sa-si pastreze doar brandurile performante. Grupul va renunta la marca Pontiac si va vinde divizia suedeza Saab constructorului de automobile de lux Koenigsegg Automotive, iar Pontiac catre Penske Automotive Group.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
chinezi,
hummer,
gm
/actualitate/afaceri/chinezii-aproape-de-achizitionarea-diviziei-hummer-4800639
4800639
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.