CBRE Eurisko: Multe dintre proiectele de birouri anuntate vor fi intarziate

Postat la 23 februarie 2009 49 afişări

Consultantii companiei CB Richard Ellis Eurisko considera ca multe dintre proiectele de birouri anuntate s-ar putea confrunta cu intarzieri majore sau, in cel mai rau caz, cu stopari ale constructiei, in contextul climatului economic global, caracterizat printre altele de prudenta institutiilor bancare in privinta creditarii

Cresterea ofertei pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti a continuat si in 2008, an in care cladirile finalizate au suplimentat stocul existent cu aproximativ 300.000 metri patrati. Acest nivel este cu 25% mai mare decat cel al anului precedent. La sfarsitul anului 2008 stocul de birouri a atins 1.260.000 mp potrivit CBRE Eurisko, in timp ce consultantii Colliers International estimeaza un stoc de aproximativ un milion de metri patrati, diferentele fiind date de criteriile de stabilire a clasei unei cladiri de birouri.

 

Printre cele mai importante proiecte de birouri care sunt anuntate spre finalizare in acest an se numara City Gate, Floreasca Business Park, Global City, Willbrook Platinum Business & Convention Centre si a doua faza din zona de birouri a proiectului Upground.

 

Noile spatii de birouri finalizate in 2008 pastreaza acelasi specific 2007, suprematia apartinand tot zonei de nord, noteaza analistii CBRE Eurisko. Aproximativ 46% din birouri finalizate anul trecut au fost in nordul Bucurestiului, incluzand aici Baneasa - {oseaua Bucuresti - Ploiesti (parcul de afaceri Baneasa Technology Park) si Pipera - {oseaua Pipera-Tunari (cele mai mari cladiri livrate fiind Upground Office Building - Faza 1, Twin Towers Barba Center B si Conect III). De altfel, doar Pipera a inregistrat 27% din totalul livrarilor anului trecut, 80.000 mp finalizandu-se in perimetrul cuprins intre Bulevardul Dimitrie si {oseaua Pipera-Tunari.

 

Pe locul doi in ceea ce priveste oferta noua de birouri se afla deja consacrata de vest, care a cumulat 21% din totalul spatiilor livrate anul trecut. Zona care a inceput sa capteze atentia dezvoltatorilor de spatii de birouri 2005, s-a remarcat anul trecut prin livrarea a doua parcuri detafaceri dimensiuni, Westgate Park - Faza 2 si Sema Parc - Courtyard building, care au sporit stocul birourilor din zona cu aproximativ 42.000 mp.

 

Rata de neocupare a inregistrat o crestere de circa 6 % catre finalul anului, spatiile de birouri de clasa A atingand nivelul de 2%, in timp ce pentru spatiile de clasa B, rata de neocupare a fost de 7,5%, potrivit analizei CBRE Eurisko. Acest grad de neocupare ridicat comparativ cu anii precedenti se explica prin oferta generoasa din unele zone ale orasului.

 

Un exemplu in acest sens este dat de Pipera care, din cauza infrastructurii precare, nu a reprezentat o alternativa viabila pentru anumite categorii de chiriasi, in pofida cladirilor de calitate superioara livrate si a preturilor avantajoase oferite de proprietari.

 

In ceea ce priveste domeniile cele mai active din punct de vedere al relocarii, companiile din sectorul serviciilor financiare si cele din domeniul IT si Telecomunicatii si-au mentinut suprematia din anii trecuti. Companiile din sectorul productiei industriale si energetice, dar si cele apartinand domeniului servicii pentru afaceri au ales, intr-o proportie considerabila, sa isi relocheze sediile in 2008.

 

Nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din partea de centru – nord a Capitalei a inregistrat valori constante in primele trei trimestre ale anului (22-24 euro/mp/luna), ultimul trimestru fiind caracterizat de o usoara depreciere (21-23 euro/mp/luna).

 

Catre sfarsitul anului trecut, nivelul mediu al chiriilor in zona de nord a fost de 18-20 €/mp/luna (in Pipera integistrandu-se un nivel mai scazut al chiriei, 12-14 euro/mp/luna), iar in partea de vest si in cea de est chiriile s-au situat in intervalul 14-16 euro/mp/luna.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
birouri,
cladiri,
chirii,
CBRE Eurisko
/actualitate/afaceri/cbre-eurisko-multe-dintre-proiectele-de-birouri-anuntate-vor-fi-intarziate-3985316
3985316
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.