CBRE cumpara Eurisko cu 35 mil. $

Postat la 08 februarie 2008 179 afişări

CB Richard Ellis (CBRE), cea mai mare companie de servicii imobiliare din lume, revine pe piata romaneasca prin achizitia Eurisko, cea mai importanta firma de profil din Romania, detinuta de antreprenori locali. Valoarea tranzactiei este de 35 milioane de dolari (24 milioane de euro).

CBRE s-a retras temporar de pe piata romaneasca in vara anului trecut, cand a renuntat la un contract de franciza pe care il avea cu o alta firma locala.

"Romania a devenit o tara strategica pentru clientii nostri care continua sa investeasca in estul Europei. Aceasta achizitie ne va permite sa raspundem acestor nevoi si sa ne intarim pozitia de pe importanta piata a Europei Centrale si de Est", a declarat, intr-un comunicat transmis bursei din New York, presedintele CBRE pentru EMEA, Mike Strong.

Radu Lucianu, Managing Partner al Eurisko, a spus ca tranzactia cu CB Richard Ellis va oferi Eurisko "accesul direct la experienta si expertiza internationala a celui mai mare furnizor de servicii comerciale in real estate din lume, ceea ce va avea ca rezultat o mai mare valoare adaugata pentru clienti". "Asteptam sa lucram cu investitorii si clientii corporate ai CB Richard Ellis care sunt activi in regiune", a mai spus Lucianu.

Actionarii Eurisko au fost consiliati de casa de avocatura Biris Goran si de casa de investitii Capital Partners, in timp ce consultantii CB Richard Ellis au fost Badea Clifford Chance pe partea juridica si PricewaterhouseCoopers pe partea financiara.

Cu sediul in Los Angeles, CB Richard Ellis are peste 300 de birouri in 50 de tari si 17.000 de angajati. Anul trecut, compania a inregistrat venituri de sase miliarde de dolari, cu 50% mai mult decat in 2006. In iulie, CBRE a renuntat la contractul de franciza pe care il avea cu o firma din grupul controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Michael Lloyd, manager in cadrul acestui grup de firme, explica in noiembrie pentru BUSINESS Magazin ca CBRE a intentionat sa preia afacerea din Romania, dar ca nu s-a ajuns la o intelegere asupra pretului.

Echipa CBRE Romania a fondat ulterior o alta afacere de profil, Cornerstone International, companie care va fi preluata, conform unor surse din piata imobiliara citate de Mediafax, de Atisreal, divizia de servicii imobiliare a grupului francez BNP Paribas.

Eurisko a fost infiintata in 1997, si are acum circa 120 de angajati. Compania a raportat in 2007 o cifra de afaceri de 14,3 milioane de euro si estimeaza pentru acest an o crestere cu 75%, pana la 25 milioane euro.

Potrivit oficialilor Eurisko, valoarea totala a contractelor tranzactionate de consultantii companiei in 2007 depaseste suma de 800 de milioane de euro. La aceasta valoare se adauga si rezultatele obtinute de departamentul Evaluare si Consultanta care a efectuat analize si studii pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare avand o valoare totala de investitie de circa 3,7 miliarde de euro si a evaluat proprietati imobiliare avand o valoare de piata totala de 1,85 miliarde de euro.

Eurisko este detinuta, potrivit datelor de la Registrul Comertului, de Ionut Gabriel Dumitrescu (14,5% din actiuni), Dan Gabriel Marchivici (14,5%) si compania Fastahead Ltd. din Cipru (71%).

Actorii tranzactiei, in cifre

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/cbre-cumpara-eurisko-cu-35-mil-s-2373064
2373064
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.