Batalie pe Golem

Postat la 26 aprilie 2010 23 afişări

Figurinele care amintesc de legenda Golemului din Praga, uriasul creat din argila de un rabin ca sa apere comunitatea evreiasca locala in secolul al XVI-lea, sunt suveniruri cunoscute pentru orice turist care viziteaza capitala ceha. Radio Praha relateaza insa ca reprezentarea standard a Golemului, asa cum e reprodusa de figurinele de ceramica, a devenit obiect de disputa juridica.

Descendentii artistului plastic Jaroslav Horejc au dat in judecata Muzeul Figurilor de Ceara din Praga, cerand daune de 100.000 de coroane (4.000 de euro) pentru ca expun statuia Golemului, iar magazinele care vand suveniruri pentru turisti ar putea avea si ele probleme.

Jaroslav Horejc a creat imaginea Golemului pentru un film ceh din 1951, iar acea reprezentare sta la baza statuilor si a suvenirurilor din Praga de azi. Golemul din Praga ar trebui sa ramana deci ascuns, pana ce disputa va fi rezolvata, comenteaza ironic Radio Praha, facand aluzie la legenda ca Golemul originar ar fi ramas ascuns in Staronova synagoga, cea mai veche sinagoga functionala din Praga si din Europa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri in est,
Golem
/actualitate/afaceri/batalie-pe-golem-6064280
6064280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.