Analistii straini vad scaderi intre 1% si 2,5% ale economiei romanesti in 2010

Postat la 12 iulie 2010 47 afişări

Economia Romaniei va scadea anul acesta cu 1,3%, atata vreme cat reducerea cheltuielilor de catre Guvern si cresterea TVA pentru limitarea deficitului bugetar vor adanci recesiunea, apreciaza Bank of America – Merrill Lynch.

Banca americana a inrautatit previziunea pentru scaderea economica a Romaniei de la o estimare precedenta de -0,7%. "Atata vreme cat cererea in zona euro tinde sa-si reduca ritmul pe masura ce ne apropiem de 2011, exista prea putine premise pentru o reluare a cresterii in Romania", apreciaza Mai Doan, analist al bancii, care adauga ca "declinul investitiilor si al consumului privat au continuat sa greveze performanta economica in primul trimestru, reflectand somajul la cote inalte si stagnarea creditului".

In primul trimestru, economia a scazut cu 2,6% fata de acelasi interval din 2009, dupa un ultim trimestru al anului trecut in care s-a contractat cu 6,5%.

In privinta deficitului bugetar, pe care autoritatile lupta sa-l mentina sub 6,8% din PIB, conform programului cu FMI, Mai Doan crede in probabilitatea unor "alunecari", in sensul unui deficit de 7,3% din PIB pana la sfarsitul anului, atata vreme cat disputele politice asupra celor mai potrivite metode de a reduce cheltuielile si de a mari veniturile afecteaza stabilitatea finantarilor din strainatate. "Finantarea este acoperita pe termen scurt de a cincea transa din creditul FMI-UE, dar ramane o problema pe termen mediu. Blocajele din partea opozitiei fata de masurile de austeritate fac sa nu fie exclus un scenariu al alegerilor anticipate", ceea ce ar face mai dificil accesul la finantare de pe pietele internationale de capital.

Majorarea TVA va duce rata inflatiei peste 8% pana la sfarsitul anului si va pune capat pana la anul ciclului de reduceri ale dobanzii promovat de-a lungul ultimilor doi ani de BNR, considera Mai Doan. "Banca centrala are mainile legate. Ciclul reducerilor s-a oprit, dupa toate probabilitatile, insa s-ar putea relua la anul, spre a contrabalansa masurile de austeritate fiscala si a sustine cresterea economica."

La randul lor, analistii Oxford Economics, in nota din 5 iulie, apreciaza ca majorarea TVA de la 19% la 24% va lovi puternic in cererea de consum si va duce la o scadere a PIB cu 2,5%, "in conditiile in care majorarea inflatiei va pune capat reducerilor de dobanda din partea bancii centrale".

In acelasi timp, JP Morgan Chase a modificat in ultimul sau raport previziunea privind evolutia PIB in Romania de la 1% la -1%, coborand in acelasi timp estimarea pentru 2011, de la 2,8% la 2,5%. Cu aceasta, Bulgaria a ramas singura tara din Europa de Est pentru care JP Morgan anticipeaza scadere economica in 2011, cu mentiunea insa ca Bulgaria ar urma sa piarda 0,5% din PIB anul acesta si sa castige la anul 4%.

Banca americana ia in considerare o inflatie anuala de 8% in Romania la sfarsitul anului in curs si de 7,2% pana la sfarsitul lunii iunie 2011.

Si Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena (WIIW) considera, in raportul din 8 iulie asupra Europei Centrale si de Est, ca economia Romaniei va scadea cu 1% anul acesta, dupa care la anul va reveni la un plus de 1,5%, inferior celorlalte state din regiune, cu exceptia Letoniei si a Lituaniei.

Romania ar urma sa fie una dintre cele trei tari din Est unde recesiunea continua si in 2010, cu diferenta esentiala insa ca economia lor s-a prabusit cu cele mai mari rate din Europa (Lituania - scadere de 15% in 2009, dupa care ar urma o scadere de 1,5% anul acesta; Letonia - minus 18% in 2009, minus 3,5% in 2010). In prognoza sa din martie, WIIW considera inca posibila o crestere zero pentru Romania in 2010, urmata de o redresare cu 3% la anul.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/analistii-straini-vad-scaderi-intre-1-si-2-5-ale-economiei-romanesti-in-2010-6544112
6544112
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.