Afaceri cu baietii destepti din Estonia si Letonia

Postat la 26 aprilie 2010 29 afişări

Furnizorii de energie eoliana din Estonia au vandut anul trecut circa 90% din productie catre Latvenergo Kaubandus, filiala locala a firmei letone Latvenergo, care ulterior a reexportat-o in terte tari, scrie BalticBusiness.com. Productia centralelor eoliene anul trecut a fost de 172 GWh, din care 150 GWh au fost cumparati de firma letona. Ceea ce face atractiva productia de energie eoliana in Estonia este pretul, fixat la un nivel cu circa 25% mai mic decat cel pentru energia din surse conventionale.

Statul plateste subventii producatorilor, care in cazul energiei vandute catre Latvenergo Kaubandus s-au ridicat la peste 120 de milioane de coroane (7,7 milioane de euro). Legea nu spune ca subventia se acorda numai pentru energia vanduta pe teritoriul Estoniei, asa incat exportul de energie ieftina in Letonia sau Lituania a imbogatit firmele de acolo, dar in schimb "a distorsionat piata", dupa cum apreciaza Einari Kisel, oficial in Ministerul Economiei de la Tallinn responsabil cu energia. Kisel admite ca energia eoliana a fost exportata in Letonia fiindca pretul fixat de autoritati in Estonia era mai mic decat cel de pe piata din Letonia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
afaceri in est,
Estonia,
Letonia,
energie
/actualitate/afaceri/afaceri-cu-baietii-destepti-din-estonia-si-letonia-6064287
6064287
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.