Afacerea Rulmentul: Romanii de la Barlad produc, turcii castiga

Postat la 10 noiembrie 2009 256 afişări

La un an dupa ce au pus piciorul in Barlad, turcii care au cumparat fabrica de rulmenti din oras au vazut primul profit si prima perspectiva de a se dezvolta in regiune. Acum au pe masa proiectul pentru cea de-a patra fabrica a grupului cu afaceri de peste 100 de milioane de dolari anul trecut.

Harun Adiguzel se pregateste sa incheie primul an de scadere la Rulmentul Barlad. De la privatizarea din 2000, producatorul de rulmenti a avut afaceri in crestere si pe profit din 2001 pana in 2008. Anul acesta va fi si primul in care afacerile vor fi pe zero, iar Adiguzel spera ca 2010 sa ii aduca din nou plus. Adiguzel nu este doar presedintele actual al companiei, ci si artizanul privatizarii ei; managerul a plecat la mijlocul anilor 90 din compania ORS, cel mai mare producator turc de rulmenti, pentru a prelua URB in asociere cu holdingul Kombassan.

Adiguzel a preluat 64% dintr-o companie care se lupta cu falimentul, avea o organigrama supraincarcata si datorii la bugetul de stat. A urmat restructurarea si dezvoltarea fabricii locale, iar ulterior Kombassan a construit in jurul fabricii un intreg grup pentru industria producatoare de masini. Astfel, dupa ce fabrica de la Barlad a devenit profitabila, a urmat in 2006 constructia unei unitati noi, in Turcia, unde lucreaza acum 200 de oameni. Rulmenti Barlad detine 50% din fabrica din Turcia, iar cealalta jumatate apartine unor distribuitori locali. Dupa acest greenfield, Kombassan a preluat fabrica MGM din Ungaria, unde URB este actionar cu 90%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/afacerea-rulmentul-romanii-de-la-barlad-produc-turcii-castiga-5087495
5087495
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.