8,3% inflatie in martie

Postat la 11 februarie 2008 1 afişăre

BNR a decis saptamana trecuta sa majoreze dobanda de politica monetara de la 8% la 9%, depasind clar asteptarile pietei, care prevedea mai curand o majorare de 0,5%.

In acelasi timp, BNR a majorat si provizioanele de risc cerute bancilor pentru credite in valuta acordate clientilor care obtin venituri in lei, obligand in acelasi timp si institutiile financiare nebancare sa constituie astfel de provizioane.

Guvernatorul Mugur Isarescu a iesit la rampa inca o data ca sa explice public ca astfel de masuri sunt necesare pentru a combate inflatia si a descuraja indatorarea excesiva; Isarescu a tinut in mod special sa dezavueze creditele in monede exotice, explicand ca intr-o perioada de criza financiara internationala exista riscul ca francul elvetian, considerat moneda de rezerva, sa se aprecieze in raport cu euro, crescand astfel nota de plata a celor ce au luat credite in aceasta moneda.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat ca deciziile BNR vor determina cresterea dobanzilor la credite si la depozite in curs de 3-4 luni, insa deja de saptamana trecuta cinci banci au si anuntat majorari de dobanzi – Volksbank, Bancpost, BCR, UniCredit Tiriac si Alpha Bank - si probabil ca vor veni si altele in perioada urmatoare.

La cateva zile dupa cresterea dobanzii BNR, care a ajuns acum la cel mai mare nivel din vara lui 2005, banca centrala a modificat si prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008, la 5,9%, cu 1,6% peste precedenta prognoza, mentinand insa tinta centrala de inflatie de 3,8% (pentru 2009, tinta este de 3,5%).

Cristian Popa a anticipat ca inflatia anualizata va continua sa creasca in lunile urmatoare, pana la un maxim de 8,3% in martie. Pana la ora inchiderii editiei, cifra de inflatie pentru luna ianuarie nu fusese anuntata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
macroeconomie,
inflatie,
BNR,
Isarescu
/actualitate/afaceri/8-3-inflatie-in-martie-2376883
2376883
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.