Adunarea Naţională din Franţa a votat o lege care interzice folosirea manechinelor prea slabe

Autor: Florin Badescu Postat la 03 aprilie 2015 128 afişări

Adunarea Naţională din Franţa, camera inferioară a Parlamentului francez, a adoptat vineri o lege care interzice folosirea manechinelor prea slabe în industria modei, cu scopul de a lupta contra anorexiei, în cadrul examinării unui proiect de lege în domeniul sănătăţii.

Acest amendament, iniţiat de deputatul Olivier Véran, membru al Partidului Socialist, a fost adoptat de Adunarea Naţională, după ce primise un aviz favorabil şi din partea ministrului Sănătăţii, Marisol Touraine, care a considerat "preocupantă" situaţia prezentărilor de modă care utilizează manechine excesiv de slabe, relatează fr.news.yahoo.com.

Deputaţii din partea partidului de dreapta UMP (Uniunea pentru o Mişcare Populară) şi din partea partidului de centru-dreapta UDI (Uniunea democraţilor şi independenţilor) au votat împotriva acestui amendament, în timp ce reprezentanţii formaţiunilor ecologiste au emis rezerve.

"Exercitarea profesiei de manechin este interzisă pentru orice persoană al cărei Indice de masă corporală (...) este inferior nivelurilor definite, la recomandarea Înaltei Autorităţi pentru Sănătate, prin decizia miniştrilor Sănătăţii şi Muncii", stipulează acel amendament.

Potrivit Le Monde, orice persoană care administrează o agenţie de manechine sau care este plătită pentru a organiza concursuri de manechine, dar care nu "veghează la respectarea acestei interdicţii", va putea fi pedepsită cu închisoare pe şase luni şi o amendă de 75.000 de euro.

"Perspectiva acestei sancţiuni va avea un efect regulator asupra întregului sector de activitate", a declarat iniţiatorul acestui amendament legislativ, care a reamintit faptul că Spania, Italia şi Israelul au adoptat măsuri similare.

Deputaţii francezi au adoptat un alt amendament în acest sens: retuşările unor fotografii cu uz comercial ale manechinelor vor trebui să fie semnalate. De asemenea, folosirea dispozitivelor de bronzat va trebui să fie reglementată şi, mai ales, interzisă pentru persoanele sub 18 ani.

Potrivit camerei inferioare a Parlamentului francez, manechinele trebuie să prezinte înainte de a fi angajate pentru o prezentare de modă un certificat medical care să ateste că au un IMC de cel puţin 18 - asociat unei greutăţi de 55 de kilograme la o înălţime de 1,75 metri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MANECHINE,
INTERDICŢIE,
ANOREXIE
/actualitate/adunarea-nationala-din-franta-a-votat-o-lege-care-interzice-folosirea-manechinelor-prea-slabe-14105801
14105801
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.