Adoptat de Senat: Salariului de bază minim brut pe ţară va creşte până la 60% din salariul mediu brut pe economic

Autor: Alexandru Nanu Postat la 15 mai 2020 943 afişări

Adoptat de Senat: Salariului de bază minim brut pe ţară va creşte până la 60% din salariul mediu brut pe economic

Senatul a adoptat la începutul acestei săptămâni, în data de 12 mai 2020, propunerea legislativă pentru completarea art.164 din Legea nr.53/2003 care prevede creşterea salariului de bază minim brut pe ţară. 

Propunere legislativă pentru completarea art.164 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, care prevede anumite modificări ale 164 din capitolul II care reglementează salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost depusă la Senat la sfârşitul lunii februarie. 

Proiectul a fost adoptat de Senat în data 12 mai 2020 cu 91 de voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi zero abţineri. 

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

Propunerea legislativă numărul B75/2020, depusă la Senat marţi, 25 februarie 2020, prevede modificări ale Legii nr.53/2003 - Codul muncii.

Proiectul propune modificarea Codului Muncii cu următorul articol: ”Raportul dintre salariul de bază minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economie va creşte în tranşe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”.

Propunerea legislativă prevede creşterea raportului dintre salariul de baza minim brut pe ţară şi salariul mediu brut pe economic în tranşe anuale egale începând cu data de 01 ianuarie 2021, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe ţară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie.

“Respectul faţă de concetăţenii noştri si recunoaşterea valorii muncii acestora, respectiv recunoaşterea dreptului la un nivel de trai decent pentru toţi cetăţenii europeni ne determină să fim, ca întotdeauna, alături de principiile şi acţiunile relevante în planul Uniunii Europene”, scrie în expunerea de motive aferentă proiectului.

Conform expunerii de motive, scopul acestui demers normativ este complex şi include, într-o enumerare nelimitativă:

-reducerea decalajelor între statele europene şi cetăţenii acestora;

-garantarea asigurării standardelor şi condiţiilor minime de trai decent pentru populaţie;

- diminuarea migraţiei forţei de muncă autohtone;

-reducerea somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;

- colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuării de noi investiţii;

- distribuţia mai echitabilă a profiturilor în plan european etc.

Pentru ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.