Avertisment OMS: Noul coronavirus s-ar putea să nu dispară niciodată

Autor: Andra Stroe Postat la 14 mai 2020 182 afişări

Avertisment OMS: Noul coronavirus s-ar putea să nu dispară niciodată

Coronavirusul „s-ar putea să nu dispară niciodată”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, dr. Mike Ryan, a avertizat în legătură cu încercarea de a prezice când virusul va dispărea. El a adăugat că, chiar dacă se găseşte un vaccin, controlul virusului va necesita un „efort masiv”, scrie BBC. Se raportează că aproape 300.000 de oameni din întreaga lume au murit de coronavirus şi au fost înregistrate peste 4,3 milioane de cazuri de îmbolnăviri.

ONU a avertizat de asemenea că pandemia provoacă stres şi afectează sănătatea mintală - în special în ţările în care nu există investiţii în asistenţa medicală psihică. ONU a cerut guvernelor să se concentreze şi pe sănătatea mintală, ca parte a răspunsului lor general la boală.

„Este important să punem acest lucru pe masă: noul tip de coronavirus poate deveni un alt virus endemic în comunităţile noastre, şi s-ar putea să nu dispară niciodată", a declarat dr. Ryan la conferinţa de presă online de la Geneva. El a comparat situaţia cu HIV, care nu a dispărut - dar pe care experţii au ajuns să îl ţină sub control. Dr. Ryan a spus şi atunci că, în opinia sa, „nimeni nu poate prezice când va dispărea această boală". În prezent există mai mult de 100 de vaccinuri potenţiale în dezvoltare - dar dr. Ryan a menţionat că există şi alte boli, cum ar fi rujeola, care încă nu au fost eliminate, în ciuda existenţei unor vaccinuri contra acestora.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că este încă posibil să se controleze virusul, cu eforturi. „Traiectoria virusului este în mâinile noastre şi este treaba tuturor, ar trebui să contribuim cu toţii pentru a opri această pandemie", a spus el. Epidemiologul OMS, Maria van Kerkhove, a adăugat: „Trebuie să ne obişnuim cu ideea că va dura ceva timp pentru a ieşi din această pandemie”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
disparitie,
refuz,
virus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.