Adobe, la cumparaturi in Romania

Postat la 28 februarie 2006 1 afişăre

Americanii de la Adobe scaneaza piata romaneasca si statele din regiune in vederea deschiderii unui centru de cercetare si dezvoltare. Daca va opta pentru Romania, Adobe ar urma sa cumpere o companie locala de software pe care sa o transforme in platforma pentru dezvoltarea ulterioara

Americanii de la Adobe scaneaza piata romaneasca si statele din regiune in vederea deschiderii unui centru de cercetare si dezvoltare. Daca va opta pentru Romania, Adobe ar urma sa cumpere o companie locala de software pe care sa o transforme in platforma pentru dezvoltarea ulterioara.

 

Trei reprezentanti ai companiei americane, in frunte cu Digby Horner, senior vice president Engineering Technologies Group din cadrul Adobe, au fost saptamana trecuta la Bucuresti pentru a studia oportunitatea deschiderii unui birou in Romania.

 

Vizita a inclus o intalnire cu ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy si cu Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor. Pana acum, americanii de la Adobe au mai studiat, printre altele, si pietele din Rusia si Cehia.

 

Deocamdata, oficialii companiei nu au luat o decizie referitoare la locatia finala a viitorului centru, insa spun ca acest pas va fi cu siguranta facut intr-una dintre tarile Europei Centrale si de Est. Adobe a deschis deja centre de research & development in China si India - tara in care Adobe a angajat 600 de programatori in doua campusuri.

 

Un rol important in negocieri il are antreprenorul american de origine romana George Haber, a carui avere este estimata la 100 de milioane de dolari. "Eu cred ca Adobe va alege Romania", a declarat Haber in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin. Luand in calcul acest scenariu, Haber este de parere ca varianta pentru care va opta Adobe va fi aceea a achizitionarii unei companii locale de software. Mai exact, a Interakt, companie in care George Haber este chairman si actionar minoritar.

 

Fondata in urma cu cinci ani, Interakt este controlata de doi tineri antreprenori -  Bogdan Ripa, CEO si Alexandru Costin, presedintele diviziei de produse -, fiind specializata in crearea de instrumente software profesionale pentru dezvoltarea de web site-uri. Nota bene: Interakt este partener Macromedia, companie preluata de Adobe in aprilie 2005, intr-o tranzactie evaluata la aproximativ 3,4 miliarde de dolari. De ce ar cumpara Adobe o companie locala in loc sa faca o investitie greenfield?

 

Logica unei astfel de achizitii ar sta in economia de timp si, implicit, de bani, pentru ca o echipa ca aceea pe care o are Interakt acum s-ar forma in doi-trei ani, dupa estimarea lui George Haber. In opinia acestuia, Interakt ar putea fi vanduta pentru cateva zeci de milioane de dolari, un "deal" care, daca se va materializa, l-ar putea egala pe cel incheiat de presedintele GeCAD Radu Georgescu cu Microsoft. Desi valoarea exacta a acestei tranzactii nu a fost facuta publica, estimarile din piata vorbesc despre un contract de 10-20 de milioane de dolari.

 

Practic, Interakt ar urma sa fie cumparata pentru cei 30 de specialisti ai sai, nu neaparat pentru rezultatele sale financiare. Oricum, compania a crescut in 2003 si 2004 cu 150%, inregistrand anul trecut un salt de 100%. Potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, Interakt a avut in 2004 o cifra de afaceri de 567.000 de dolari si un profit brut de 140.000 de dolari, proprietarii estimand ca in urmatorii trei ani vor avea cresteri in parametri asemanatori.

 

Daca se vor decide pentru Romania, americanii de la Adobe nu ar face altceva decat sa replice modelul altor corporatii din zona IT&C care si-au deschis centre de cercetare si dezvoltare la Bucuresti, Timisoara sau Iasi. Este cazul Oracle, Siemens VDO, Alcatel si, mai nou, al celui mai mare portal de cumparaturi al lumii, Amazon. Oracle are in Romania 350 de angajati in centrele de servicii si tehnologie si va mai angaja inca 300 pana in luna mai, urmand sa devina astfel cel mai mare centru de R&D al unei mari companii software.

 

Investitiilor in centre de cercetare si dezvoltare li se adauga doua achizitii de tehnologie facute de Microsoft: cumpararea softului antivirus RAV, dezvoltat de compania GeCAD si tranzactia de la inceputul acestui an prin care compania lui Bill Gates a devenit proprietara unui soft de gestiune a proiectelor, dezvoltat de filiala din Romania a firmei americane UMT.

 

Ce ar urma sa faca Adobe la Bucuresti? Haber spune ca ar putea sa dezvolte aici nu doar un centru de cercetare/ dezvoltare, ci si un punct de distributie. "Adobe ar urma sa dezvolte software pentru telefonia mobila si software Web 2.0 - o noua tehnologie de dezvoltare a web-site-urilor", explica George Haber, cel care, dupa ce a vandut doua afaceri (CompCore Multimedia si GigaPixel), a devenit angel investor si actionar in mai multe start-up-uri, cel mai important dintre ele fiind dezvoltatorul de tehnologie pentru telefonia mobila, Mobilygen.

 

Adobe, companie care impreuna cu Macromedia are vanzari de 2,5 miliarde de dolari/an, este cunoscuta publicului larg si specialistilor prin Adobe Acrobat si Adobe Photoshop. De altfel, primii zece producatori de PC-uri isi livreaza sistemele cu tehnologia PDF preinstalata.

 

Adobe urmeaza sa adapteze aceste aplicatii si pentru telefoanele mobile, operatiune care ar putea sa aiba loc si in Romania. Echipa Adobe ar putea fi dimensionata pentru inceput la cateva zeci de ingineri software, urmand ca numarul acestora sa creasca la cateva sute. Insa scenariul este valabil doar in conditiile in care Adobe va opta pentru Romania. O noua vizita a delegatiei americane va avea loc in aceasta primavara.

 

Reversul, pentru ca exista si asa ceva, aglomerarii in Romania a centrelor de cercetare si dezvoltare a corporatiilor IT straine ar putea consta in aparitia unui deficit de personal calificat. Pe de alta parte, integrarea Romaniei in UE ar putea genera o crestere a salariilor in IT. Chiar si asa, avantajul competitiv al Romaniei va ramane valabil: pentru ca salariile IT-istilor romani vor ramane sub nivelul celor practicate in Occident circa 20 de ani de acum inainte. Estimarea a fost facuta de  Alfonso Di Ianni, Senior Vice President Oracle pentru regiunea EMEA - Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Bine de stiut pentru Adobe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Adobe,
la cumparaturi in Romania
/actualitate/adobe-la-cumparaturi-in-romania-976956
976956
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.