Adevărata miză a războiului pe pensiile private obligatorii. Câţi bani învârt şi ce profit au asigurătorii

Postat la 08 august 2017 328 afişări

Cei şapte administratori ai Pilonului II de pensii private obligatorii au obţinut în cei 9 ani de când acest sistem a fost introdus în România aproape 8 miliarde de euro (35 de miliarde de lei) - banii contribuabililor plus profitul obţinut din investirea acestor bani, profit reîntors parţial tot în conturile românilor, conform datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

Adevărata miză a războiului pe pensiile private obligatorii. Câţi bani învârt şi ce profit au asigurătorii

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a acuzat duminică administratorii de fonduri de pensii private obligatorii că fac „sute de milioane de lei” din comisioanele aplicate administrării acestor fonduri. Mişa este cel care a readus în discuţie, chiar în ziua învestirii sale ca ministru, a intenţiei Guvernului PSD-ALDE de a desfiinţa sistemul de pensii private obligatorii, prin naţionalizare, astfel că aceste miliarde de euro ar putea să acopere gaura neagră a bugetului public de pensii.

APAPR arată că acest profit al companiilor care gestionează Pilonul II de pensii a fost de aproximativ 77 de milioane de euro în perioada 2016-2017, ceea ce ar însemna, dacă împărţim fictiv acest profit în mod egal între cei 7 administratori de pensii private obligatorii, că fiecare asigurător cu acest obiect de activitate a câştigat în această perioadă de un an 11 milioane de euro, în medie, sumă care raportată la activitatea unei bănci sau companie de asigurări nu reprezintă o miză importantă. De altfel, APAPR susţine că în România sunt aplicate unele dintre cele mai mici costuri de administrare ale pensiilor private din Europa.

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), în cei 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români.

Citeşte mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.