Actiunile Fondului Proprietatea: scade sau creste pretul?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 iunie 2011 89 afişări

In ciuda asteptarilor pietei, care observase retinerea autoritatilor de la orice decizie care ar risca sa influenteze negativ pretul la bursa al actiunilor Fondului Proprietatea, statul a convertit in actiuni, in ultima saptamana, 1,7 miliarde de titluri de despagubire, reprezentand 12,25% din actiunile FP.

Aceasta participatie trece astfel de la Ministerul de Finante la fostii proprietari cu drept de despagubire, ceea ce reduce ponderea detinuta de stat la FP de la 36,79% la 24,54%.

Problema este ca procesul de conversie n-a fost facut la valoarea nominala initiala de 1 leu, ci la un pret dictat de evolutia de la bursa, in jur de 0,6 lei, ceea ce inseamna ca au fost cedate mai multe actiuni, ramanand astfel mai putine disponibile pentru restul proprietarilor care asteapta despagubiri.

Viorel Stefan, seful Comisiei de buget-finante a Senatului, a calculat chiar ca statul ar putea fi nevoit sa vanda active sau sa se imprumute de inca 4 miliarde de euro (adica echivalentul valorii actuale a activelor FP) pentru a putea acoperi toate cererile de despagubire inca neonorate.

Pretul la BVB al unei actiuni FP:

"Anuntul privind conversia titlurilor este surprinzator, tinand cont de zvonurile ca Guvernul are intentia sa amane reluarea procesului de conversie, ca sa evite o prabusire a pretului actiunii la BVB", a apreciat Mihai Caruntu, analist al BCR. "Anticipam pe termen scurt presiuni semnificative de depreciere pentru actiunile FP."

Analistii BCR recomanda insa acumularea actiunilor FP, apreciind ca un pret-tinta realist pe actiune este de 0,72 lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/actiunile-fondului-proprietatea-scade-sau-creste-pretul-8315569
8315569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.