Acţiunile europene scad, afectate de o prabuşire de 30 de miliarde de dolari a sectorului produselor de lux

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 20 martie 2024 566 afişări

Acţiunile europene scad, afectate de o prabuşire de 30 de miliarde de dolari a sectorului produselor de lux

Acţiunile europene au scăzut, afectate de o prăbuşire a acţiunilor din sectorul luxului, care a redus valoarea de piaţă a acestora cu peste 30 de miliarde de dolari, după ce Kering SA a avertizat că vânzările Gucci au scăzut în ultimul timp, raportează Bloomberg.

Indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,3% la ora 8:39 la Londra. Sectorul produselor şi serviciilor de consum, care include majoritatea acţiunilor de lux, a înregistrat cea mai mare scădere din ultimele două luni. Acţiunile din sectorul energetic au rămas, de asemenea, în urmă, în timp ce utilităţile au înregistrat performanţe superioare. Investitorii aşteaptă o şedinţă crucială a Rezervei Federale, care va avea loc mai miercuri.

Kering SA s-a prăbuşit cu până la 15% după ce a avertizat că vânzările Gucci au scăzut cu aproximativ 20% în primul trimestru din cauza unui declin mai accentuat decât se aştepta în regiunea Asia-Pacific. LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, Hermes International SCA şi Richemont au înregistrat, la rândul lor, scăderi. 

Sectorul luxului „începe să dezvolte fracturi, evidente în special în cazul Kering. Factorul care stă la baza acestor evoluţii este starea incertă a consumatorului chinez", a declarat Florian Ielpo, şeful departamentului de cercetare macro la Lombard Odier Asset Management.

Acţiunile europene au susţinut o revenire puternică în ultimele două luni, datorită creşterii globale rezistente şi a perspectivei de reducere a ratelor de către băncile centrale. De asemenea, acestea au depăşit performanţa S&P 500 în ultimele opt săptămâni. Având în vedere că poziţionarea pieţelor bursiere se află la astfel de extreme de creştere, există îngrijorarea că orice surpriză de tip „hawkish" din partea Rezervei Federale ar putea declanşa un val de retragere a profiturilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.