Acord între fermierii din sectorul vegetal şi Ministerul Agriculturii: care sunt solicitările acceptate şi termenele de aplicare

Autor: Roxana Rosu Postat la 16 ianuarie 2024 40 afişări

Acord între fermierii din sectorul vegetal şi Ministerul Agriculturii: care sunt solicitările acceptate şi termenele de aplicare

Ministrul Agriculturii, Florin Ionuţ Barbu, şi reprezentantii asociaţiilor de fermieri din sectorul vegetal au ajuns luni seară la un acord, în urma întâlnirii în care fermierii au prezentat principalele probleme cu care se confruntă, legate de plata subvenţiilor APIA şi rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură , concurenţa cerealelor ieftine din Ucraina şi schimbările climatice.

„Mă bucur că am reuşit să identificăm soluţii la majoritatea problemelor dezbătute astăzi în cadrul întâlnirii desfăşurate cu membrii asociaţiilor din sectorul vegetal şi împreună cu experţii din MADR le vom fi aproape fermierilor prin programe şi măsuri care să contribuie la dezvoltarea activităţii în agricultură”, a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu în urma întâlnirii.

 

Fermierii au transmis o serie de propuneri care urmează a fi evaluate în cadrul unor grupuri de lucru care se vor întruni periodic..

În urma discuţiilor toţi participanţii au semnat un proces verbal prin care s-au agreat:

Propunere 1. Acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, pentru schemele care nu ţin şi de alte termene.

Termen: 29 februarie 2024

 

Propunere 2. Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore.

Termen: 31 Ianuarie 2024

 

Propunere 3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.

Termen: în anul 2024

 

Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR

Termen: 29 februarie 2024

 

Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua in calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023

Termen: 31 Mai 2024

 

Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizel pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură

Termen: 30 Iunie 2024

 

Propunerea 7: Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţel 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI precum şi înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziţilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României

Termen: proxima şedinţă de guvern

 

Propunerea 8: Asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor.

Termen: 30 Iunie 2014 - Parlamentul Romaniei

 

Propunerea 9. Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigaţii în anul 2024

Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri

Propunerea 11: Modificări legislative 2004

Modificări legislative 2024. Modificarea Legii 34/2013 şi Legii 170/2023 şi a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca si a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor; - Implementarea şi operaţionalizarea Sistemului National de Gestionare a Riscurilor din Agricultură. 

Propunerea 12: Ordonanţa de urgenţa privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei

Termen: proxima şedinţă de guvern 

Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fermieri,
sector,
acord,
aplicare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.