A renunţat la 1.200 de vaci din cauza preţurilor la lapte

Autor: Gabriel Razi Postat la 10 ianuarie 2013 72 afişări

Victor Chivu, 54 de ani, un fermier din Conţeşti (Teleorman) care face afaceri în agricultură din 1996, a renunţat în ultimii doi ani la circa 1.200 de vaci ca urmare a preţurilor mici oferite pentru lapte de procesatorul Danone, dar şi ca urmare a incoerenţei legislative în zootehnie. El spune că după şapte ani de afaceri pe piaţa locală a bovinelor a ajuns să piardă în total investiţii de 3 mil. euro.

Victor Chivu, 54 de ani, un fermier din Conţeşti (Teleorman) care face afaceri în agricultură din 1996, a renunţat în ultimii doi ani la circa 1.200 de vaci ca urmare a preţurilor mici oferite pentru lapte de procesatorul Danone, dar şi ca urmare a incoerenţei legislative în zootehnie. El spune că după şapte ani de afaceri pe piaţa locală a bovinelor a ajuns să piardă în total investiţii de 3 mil. euro. Situaţia fermei lui Victor Chivu este un exemplu relevant pentru dezastrul de pe piaţa locală a bovinelor, un sector unde în ultimii şase ani au dispărut 800.000 de capete, adică animale de circa 1 mld. euro, potrivit calculelor ZF. "O să rămân cu 50 de capete, iar creşterea animalelor o să fie doar un hobby. Din 2008 Danone a început să taie preţul pentru lapte, veneau şi îmi spuneau «ştiţi, domnul Chivu, e criză» şi că nu mai pot să îmi dea 1,8-1,9 lei/litru. Aşa au ajuns să îmi dea 1,15-1,2 lei/litrul de lapte. La ei nu mai e criză atunci când în vând cu 5-6 lei/litrul", povesteşte Chivu. Reprezentanţii Danone au declarat că preţurile pentru lapte sunt dependente de cerere, ofertă, dar şi de variaţiile sezoniere. Ei nu au dorit să comenteze în niciun fel preţurile oferite fermierilor locali.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fermier,
Victor Chivu,
vaci,
preţul laptelui,
Tnuva
/actualitate/a-renuntat-la-1-200-de-vaci-din-cauza-preturilor-la-lapte-10448506
10448506
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.