A fost Iliescu coleg cu Gorbaciov? Detalii despre relaţia dintre cei doi lideri, inclusiv dacă e adevărată solicitarea ca URSS să trimită trupe la Revoluţie

Postat la 31 august 2022 150 afişări

A fost Iliescu coleg cu Gorbaciov? Detalii despre relaţia dintre cei doi lideri, inclusiv dacă e adevărată solicitarea ca URSS să trimită trupe la Revoluţie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, într-un interviu, că nu l-a cunoscut pe Mihail Gorbaciov în timpul studenţiei de la Moscova, dar a adăugat că a avut totuşi în facultate un coleg de grupă ajuns ulterior celebru: pe fostul premier chinez Li Peng.

"O altă fabulaţie - relaţiile mele personale cu Mihail Sergheevici Gorbaciov. Am fost colegi de facultate, spun unii. N-am fost! Dacă am fi fost, n-am avut această plăcere să ne cunoaştem. Întâmplător, eu am făcut studii de inginerie, de hidroenergetică, la Institutul Energetic din Moscova, în perioada anilor 50-54. În aceeaşi perioadă Mihail Sergheevici Gorbaciov era student la Universitatea Lomonosov. N-am avut prilejul să ne întâlnim", a spus Iliescu.

"Eu am avut un coleg celebru, care a devenit premierul Chinei. Dar cu Mihail Sergheevici am avut prima convorbire telefonică pe 27 decembrie (1989, n.r.). Eram reuniţi în CFSN pentru prima oară cei 39 puteam să ne întâlnim că trăiserăm sub tensiune permanentă. Şi, cu acest prilej, Mihail Sergheevici a sunat.

Eram în clădirea Guvernului de la Piaţa Victoriei . Ne-a transmis felicitări pentru succesul Revoluţiei române şi ne-a anunţat că va veni în România Sevardnadze, ministrul de Externe, care a şi venit în ianuarie (1990, n.red.) . Prima noastră întâlnire a avut loc în iunie 1990, la Moscova, la reuniunea Comitetului Politic al Trataului de la Varşovia, unde am discutat despre încetarea activităţii acestei alianţe militare", a rememorat Iliescu într-un interviu.

Fostul preşedinte a spus că doreşte să demonteze mai multe teze vehiculate în presă, printre care şi cea legată de existenţa unei solicitări din partea sa către armata rusă pentru a interveni la Revoluţie.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iliescu,
coleg,
revolutie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.