A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

Postat la 21 iunie 2023 95 afişări

A fost descoperit un nou oraş maiaş cu piramide de 15 metri înălţime

Un oraş antic Maya necunoscut anterior a fost descoperit în junglele din sudul Mexicului, a anunţat marţi institutul de antropologie al ţării, adăugând că a fost probabil un centru urban important cu mai bine de o mie de ani în urmă.

Oraşul include piramide, coloane de piatră, trei pieţe şi alte structuri dispuse în cercuri aproape concentrice, a comunicat institutul INAH.

INAH a spus că oraşul, pe care l-a numit Ocomtun - însemnând „coloană de piatră” în limba maya yucateca – ar fi fost un centru important pentru regiunea joasă centrală a peninsulei între 250 şi 1000 d.Hr.

Este situat în rezervaţia ecologică Balamku din peninsula Yucatan a ţării şi a fost descoperit în timpul căutării unei porţiuni de junglă în mare măsură neexplorate, mai mare decât Luxemburg.

Căutarea a avut loc între martie şi iunie folosind tehnologia de cartografiere aeriană cu laser (LiDAR).

Civilizaţia Maya, cunoscută pentru calendarele sale matematice avansate, a cuprins sud-estul Mexicului şi părţi din America Centrală.

Prăbuşirea civilizaţiei maiaşe a avut loc cu secole înainte de sosirea conchistadorilor spanioli, ale căror campanii militare au văzut ultima fortăreaţă căzând la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Situl Ocomtun are o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurat de zone umede extinse, care include mai multe structuri piramidale de până la 15 metri înălţime, a declarat arheologul principal Ivan Sprajc într-un comunicat.

Oraşul avea şi un teren de jocuri cu mingea. Se crede că jocul a avut un scop religios important.

Sprajc a spus că echipa sa a găsit, de asemenea, altare centrale într-o zonă mai aproape de râul La Riguena, care ar fi putut fi concepute pentru ritualuri comunitare, deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege culturile care au trăit acolo cândva.

Oraşul s-ar fi prăbuşit probabil în jurul anilor 800 - 1000 d.Hr., judecând din materialele extrase din clădiri, transmite US News.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
descoperire,
inaltime,
piramide

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.