71 de spitale se inchid pentru o economie de 50 mil euro. Cseke Attila: Legatura dintre reorganizare si fondurile insuficiente din sanatate este "o coincidenta"

Autor: Razvan Muresan Postat la 01 februarie 2011 366 afişări

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat astazi lista cu spitalele propuse pentru comasare sau reprofilare. Cele 182 de spitale care intra in reorganizare au ca tel "optimizarea tratamentului pacientului", iar o eventuala legatura cu problemele financiare ale ministerului si solicitarile FMI de a reduce deficitul bugetar este "o coincidenta", spune Cseke Attila.

Bugetul celor 71 de spitale reprofilate inseamna 2,8% din bugetul unitatilor sanitare, adica circa 200 de milioane de lei, bugetul total alocat spitalelor fiind de sapte miliarde de lei. "Nu este importanta valoarea. Nu vreau sa intelegeti ca motivatia reprofilarii si comasarii e financiara. Ma intrebati cat economisim si de aceea va intereseaza ca dupa aceea sa spuneti ca motivatia e financiara. Motivatia e legata insa de pacient", a adaugat Cseke, completand ca legatura dintre fondurile insuficiente din sanatate si deficitul bugetar care trebuie redus, pe de-o parte, si inchiderea spitalelor, de cealalta parte, este "o coincidenta".

Conform proiectului Ministerului Sanatatii, dintre cele 435 de unitati sanitare cu paturi care exista in prezent, 182 de unitati sunt propuse sa ramana fara personalitate juridica si sa se reorganizeze in sectii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unitati sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unitati care se vor reprofila in camine pentru persoane varstnice sau centre de permanenta. Pana in prezent zece unitati sanitare (cinci in Dambovita, doua in Oradea, doua in Bucuresti si una in Arges) au fost desfiintate din punct de vedere juridic prin hotararile de guvern aprobate anul trecut. Autoritatile locale vor decide, in functie de nevoi, daca unitatile se vor transforma in camine de batrani sau centre de permanenta.

"Daca pacientul intra intr-un spital, trebuie sa existe o posibilitate mare ca le sa fie si tratat. Adica sa fie specialisti in acel spital. La cele care se propun pentru reprofilare, aceasta posibilitate nu exista", a declarat Cseke Attila.

Potrivit ministrului, in cazul celor 71 de unitati sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici si 2532 asistenti medicali vor fi repartizati, dupa caz, in unitatile sanitare nou infiintate sau in cele din judetul in care au domiciliul, fara sa existe disponibilizari. Intrebat daca relocarea medicilor ar putea incuraja exodul medicilor, deja existent, inspre statele UE, Cseke Attila spune ca "sistemul lucreaza pentru pacienti": "Noi acum o luam din partea cealalta, dar trebuie sa privim din partea pacientului si abia apoi din perspectiva medicilor".

In total, 182 de spitale din totalul de 450 vor fi reorganizate pana in luna aprilie 2011.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
Cseke Attila,
inchideri,
spitale
/actualitate/71-de-spitale-se-inchid-pentru-o-economie-de-50-mil-euro-cseke-attila-legatura-dintre-reorganizare-si-fondurile-insuficiente-din-sanatate-este-o-coincidenta-7939882
7939882
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.