50 de milioane de persoane din lume sunt prinse în sclavia modernă, fie forţate să muncească, fie să se căsătorească

Autor: Andreea Tobias Postat la 13 septembrie 2022 121 afişări

50 de milioane de persoane din lume sunt prinse în sclavia modernă, fie forţate să muncească, fie să se căsătorească, potrivit noilor estimări globale. Se înregistrează o creştere semnificativă în ultimii 5 ani.

50 de milioane de persoane din lume sunt prinse în sclavia modernă, fie forţate să muncească, fie să se căsătorească

Numărul persoanelor prinse în capcana muncii forţate, inclusiv a traficului sexual, a crescut la 28 de milioane, iar alte 22 de milioane sunt prinse în căsătorii forţate, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi grupul pentru drepturile omului Walk Free, care luptă împotriva traficului de persoane, conform The Guardian.

Noile estimări au constatat că în 2021 au căzut victime ale formelor de sclavie modernă cu 10 milioane de persoane în plus faţă de 2016, femeile şi copiii fiind cei mai grav afectaţi.

Cele mai multe cazuri de muncă forţată - 86% - au fost constatate în sectorul privat, în industrii precum producţia, construcţiile, agricultura şi munca domestică.

De asemenea, se estimează că milioane de persoane, în principal femei şi fete, sunt prinse în capcana exploatării sexuale comerciale.

Raportul a constatat că principala formă de constrângere folosită de angajatori a fost reţinerea deliberată a salariilor şi ameninţarea cu concedierea, iar criza refugiaţilor a alimentat o creştere a exploatării în lanţurile de aprovizionare şi în întreprinderile şi industriile comerciale.

De asemenea, alte peste 6 milioane de femei şi fete au fost forţate să se căsătorească, în special tinere de până la 16 ani. Majoritatea covârşitoare a căsătoriilor forţate (peste 85%) au fost determinate de presiunea familiei, cele mai multe cazuri având loc în Asia şi Pacific şi în statele arabe.

Noile estimări arată, de asemenea, că sclavia are loc la scară largă în întreaga lume, mai mult de jumătate (52%) din totalul muncii forţate şi un sfert din căsătoriile forţate având loc în ţările cu venituri ridicate sau cu venituri medii.

"Este şocant faptul că situaţia sclaviei moderne nu se îmbunătăţeşte. Nimic nu poate justifica persistenţa acestui abuz fundamental al drepturilor omului", a declarat directorul general al OIM, Guy Ryder.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sclavie,
muncă,
căsătorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.