2030 - China va fi cea mai mare economie a lumii, UE se va federaliza, fenomene meteo tot mai extreme şi o clasă de mijloc puternică cum n-a fost niciodată

Postat la 12 decembrie 2012 16 afişări

Fie că se va destrăma sau, cel mai probabil, fie că se va transforma într-o structură mai federală, Uniunea Europeană nu va mai fi aceeaşi după criză, SUA îşi vor pierde treptat influenţa, iar economia Chinei o va întrece pe cea americană şi va deveni cea mai mare la nivel mondial, aces­tea sunt doar câteva din scenariile probabile pentru următoarele două decenii puse pe masa preşedintelui american de agenţiile de informaţii. Acestea anticipează de asemenea că schimbarea climei şi presiunile puse pe resurse vor duce la amplificarea instabilităţii, iar clasa de mijloc va deveni mai puternică deoarece va fi mai educată şi va avea acces mai bun la sănătate şi informaţii.

Scenariile sunt cuprinse în raportul "Trenduri globale" publicat o dată la cinci ani de National Intelligence Council, o organizaţie care reuneşte mai multe servicii americane de informaţii. "Lumea se află într-o perioadă critică pentru istoria omenirii", scriu autorii raportului, care sunt siguri că după ce influenţa politică şi economică a SUA se va reduce, nimeni nu va deţine hegemonia, puterea de influenţă revenind reţelelor şi coaliţiilor "într-o lume multipolară", scrie The Guardian. În acest context, cel mai bun deznodământ va fi cel în care China şi SUA colaborează, ceea ce va duce la o cooperare globală mai largă. În cel mai pesimist scenariu, SUA se izolează, iar globalizarea îngheaţă.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
obama,
china,
federalizare,
sua
/actualitate/2030-china-va-fi-cea-mai-mare-economie-a-lumii-ue-se-va-federaliza-fenomene-meteo-tot-mai-extreme-si-o-clasa-de-mijloc-puternica-cum-n-a-fost-niciodata-10388384
10388384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.