14 cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, în România

Autor: Laura Buciu Postat la 11 februarie 2021 40 afişări

Un număr de 14 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, tulpina britanică, au fost depistate în laboratorul de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), în ultima săptămână. Este vorba de pacienţi din Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava şi Botoşani.

14 cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a SARS-CoV-2, în România

În cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimei săptămâni secvenţieri pentru un număr de 47 de probe, provenite de la pacienţi depistaţi pozitivi cu SARS-CoV-2 în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava şi Botoşani.

Din probele analizate, au fost depistate un număr de 14 noi cazuri aparţinând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

„Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din judeţul Botoşani, 4 cazuri din judeţul Suceava, 4 cazuri din judeţul Timiş şi câte unul din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Precizăm că niciuna din celelalte 33 de probe secvenţiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutaţiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia”, spune prof. univ. Mihai Dimian, de la USV.

Potrivit sursei citate, varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată şi în urma rundei anterioare de secvenţieri efectuată la USV, pentru o probă provenită din judeţul Suceava dintr-un total de 20 de probe provenite din judeţele Cluj, Suceava şi Dolj.

„Creşterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână şi distribuţia geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României. Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a secvenţiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienţi diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluţiei Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicaţi în această acţiune”, mai spune profesorul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tulpină,
coronavirus,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.