Vara care a zguduit liniştea ce se lăsase după o pandemie în care lumea a fost obligată să stea în casă, izolată şi speriată

Autor: Roxana Petrescu Postat la 15 septembrie 2022 506 afişări

Anul trecut, afacerile cumulate ale firmelor din domeniul spectacolelor şi concertelor au ajuns la peste 50 de milioane de euro, cu 66% mai mari faţă de nivelul din 2020, an când muzica s-a oprit din cauza pandemiei. Vara aceasta însă a adus pentru organizatorii marilor festivaluri mai mulţi participanţi ca niciodată, iar pentru festivalieri, line-up-urile cu decibelii necesari pentru a zgudui doi ani de linişte. Calculele abia acum se fac, dar toate cifrele arată un nou record. Se poate şi mai mult?

„SAGA a fost primul festival al verii şi a dat startul normalităţii pe care o aşteptam cu toţii”, spun reprezentanţii SAGA, festival care a avut loc în perioada 3-5 iunie pe Arena Naţională din Bucureşti. SAGA face parte din ALDA Live, producător global şi dezvoltator de proiecte integrate de muzică electronică, preluat în 2018 de către Insomniac, unul dintre cei mai mari producători de festivaluri din lume, majoritatea caracterizate prin instalaţii artistice de mari dimensiuni, cu sediul central în Los Angeles. „Anul acesta, în iunie 2022, au participat la SAGA 150.000 de oameni, din peste 30 de ţări. A fost o creştere organică şi firească, de la 135.000 de participanţi la prima ediţie. Cu siguranţă şi schimbarea locaţiei pe Arena Naţională a avut un impact asupra acestei creşteri”, explică reprezentanţii SAGA.

Un număr record de participanţi a avut anul acesta şi Electric Castle, festivalul din Cluj-Napoca, ţinut an de an pe domeniul castelului Banffy din Bonţida. „Industria de evenimente şi-a dorit să recupereze intens pauza de doi ani impusă de pandemie, astfel că, anul acesta, provocările pentru orice organizator au venit din supraaglomerarea pieţei europene, având limitări impuse în continuare de numărul mare de cazuri COVID şi de războiul din Ucraina. Toate astea au adus la schimbări sau anulări în programul artiştilor, multe de ultim moment, suprasolicitarea resurselor logistice şi umane şi o nouă abordare foarte pragmatică în tot ce înseamnă bugete implicate, pentru a ţine pasul cu creşterea constantă a preţurilor”, spune Renate Rozenberg, PR managerul Electric Castle, festival ajuns anul acesta la cea de-a opta ediţie. În cele 5 zile ale ediţiei a 8-a, Electric Castle a înregistrat 272.000 de spectatori (80.000, unici), în creştere faţă de cei 231.000 de spectatori din cea de-a şaptea ediţie, din 2019. În 2020, Electric Castle nu s-a organizat, iar anul trecut festivalul a avut un concept complet adaptat condiţiilor pandemice. Anul acesta însă, festivalul, care a avut loc în perioada 13-17 iulie, a crescut semnificativ, tocmai pentru a răspunde nevoii de muzică a unui public ţinut în tăcere atâta timp.

„Pentru noi, obiectivul principal a fost să livrăm încă o ediţie Electric Castle la nivelul pe care publicul îl cunoştea deja şi ne bucurăm că am reuşit să o facem chiar şi construind la scară mult mai mare festivalul. Am avut o ediţie 8 cu o suprafaţă mai mare desfăşurare, (Ă 70.000 metri pătraţi faţă de 2019, atingând 400 hectare, suntem festivalul cu cea mai mare suprafaţă din România), mai mulţi artişti şi mai multe scene, public mai numeros”, completează Renate.

Dincolo de spaţiile mai generoase, multe festivaluri şi-au revizuit conceptele de organizare.

„Am regândit o parte din scenele din festival şi specificul lor şi am amenajat mai multe zone de relaxare. Am lansat produse de cumpărare a biletelor în rate, astfel încât publicul să nu resimtă festivalul ca pe o experienţă pe care nu şi-o poate permite. Dar ne-am păstrat spiritul rebel al raverului techno, care simte nevoia să evadeze din aşa-zisul cotidian, împreună cu prietenii, fără restricţiile sociale aduse de pandemie”, explică reprezentanţii SAGA Bucureşti. Costurile pentru organizarea festivalului s-au ridicat la circa 10 milioane de euro, mai spun reprezentanţii SAGA.

„Pe zona de venituri, acestea se împart în 50% venituri din vânzarea de bilete, 30 % sales and sponsorship, 12% food & beverages, iar diferenţa  vine din merchandise şi diverse pachete create. Ne bucurăm că am avut alături de noi parteneri de talia Heineken, JTI, George, Carrefour sau Coca Cola.” Mai departe, cel puţin în cazul SAGA, bookingul artiştilor reprezintă 40%, producţia de festival 35%, iar marketingul 10% din bugetul total. „Aproximativ jumătate din bugetul nostru vine din vânzarea de bilete şi hospitality, restul din sponsorizări. Principalii sponsori au fost Lidl România, BAT România, Banca Transilvania şi Heineken România. Pentru ediţia din acest an nu dorim să detaliem date privind bugetul”, spune reprezentanţii Electric Castle. Potrivit acesteia, cele mai mari costuri sunt legate de construcţia şi logistica festivalului.

Anul acesta, în iunie 2022, au participat la SAGA 150.000 de oameni, din peste 30 de ţări.


„Electric Castle este un eveniment construit de la zero în fiecare an, de la campingul ce găzduieşte peste 15.000 de oameni, la scene, alei, accese, mobilier urban, anexe, totul este implementat de la firul ierbii. Infrastructura din teren pe care ne bazăm este minimală, aceasta acoperă undeva la 10% din necesar, indiferent dacă vorbim de apă, electricitate sau internet”, mai spune Renate Rozenberg, Electric Castle.

Cel mai mare festival din România, atât din punctul de vedere al numărului de participanţi, cât şi al costurilor rămâne UNTOLD, proiect lansat în 2015, tot în Cluj, ale cărui costuri de organizare au ajuns anul acesta la circa 17 milioane de euro. Între timp, UNTOLD a devenit aproape o industrie în sine, anul acesta festivalul, defăşurat în perioada 4-7 august, având circa 360.000 de participanţi. Din totalul bugetului, 60% reprezintă venituri din vânzarea de bilete şi 40% din parteneriate şi vânzare în festival. În total, 15.000 de oameni au lucrat la ediţia de anul acesta.

În cele 5 zile ale ediţiei a 8-a, Electric Castle a înregistrat 272.000 de spectatori (80.000, unici), în creştere faţă de cei 231.000 de spectatori din cea de-a şaptea ediţie, din 2019.


MUSICAL UNTOLD a venit cu un concept hibrid nou pentru România, unul axat pe cei mai mari artişti de EDM (Electronic Dance Music), dar ce am făcut noi e să combinăm cu artişti live de amploare mondială. Am pornit de la conceptul unui all city festival, pe care l-am pus mapat pe cea mai dezvoltată infrastructură din oraş, capabilă să răspundă unor exigenţe de talie mondială. Principalul atu este că ducem petrecerea până dimineaţa, ceea ce reuşeşte să ducă oamenii într-o experienţă transformatoare“, explică reprezentanţii UNTOLD factorul X care a făcut din proiectul din Cluj-Napoca un blockbuster internaţional.

Fiecare mare festival are un public ţintă, conceptele organizatorice, de la line-up-uri, până la designul scenelor sau logica activărilor fiind aliniate preferinţelor fiecărei generaţii. Nu mai există lucruri lăsate la întâmplare.

„Vârsta medie a participanţilor este de 24 de ani, cu peste 80% din public între 18 şi 30 de ani. Sunt în majoritate persoane care au absolvit studii superioare şi au deja un loc de muncă, early adopters în tot ce înseamnă tehnologie şi trenduri culturale. Sunt pasionaţi de muzică, consumă multă muzică live. Pentru aceşti oameni, consumul cultural este constant de-a lungul unui an (teatru, cinema, concerte) şi au nevoie să regăsească într-un festival o întâlnire a zonelor culturale şi muzicale diverse, nu doar exclusiv un tip de muzică sau un tip de artă. Aproape 60% dintre participanţi au fost la cel puţin două ediţii Electric Castle, avem şi un procent de aproape 20% de oameni care au fost la toate ediţiile festivalului”, explică Renate Rozenberg, PR managerul Electric Castle.

UNTOLD a devenit aproape o industrie în sine, anul acesta festivalul, defăşurat în perioada 4-7 august, având circa 360.000 de participanţi.


La SAGA, participantul are 25-35 de ani, este din mediul urban, orientat spre inovaţie,  dornic de noi experienţe cu gaşca de prieteni, în mod evident pasionat de muzică. 

Potrivit organizatorilor UNTOLD, participanţii la festival sunt împărţiţi în două categorii de vârstă: 18-25 de ani - 27% şi 25-45 de ani - 55%, au venituri peste medie şi sunt într-o căutare continuă de experienţe unice şi memorabile. Vin din peste 130 de ţări, 20% dintre aceştia fiind străini. Mai departe însă, ce aduce industria festivalurilor în economie pe orizontală devine neclar, ca un zgomot de fundal. Datele obţinute de Business MAGAZIN de la Registrul Comerţului arată că la nivelul anului 2021 toată piaţa formată din companiile active în domeniul spectacolelor avea o valoare de circa 254 de milioane de lei (50-52 de milioane de euro), fiind active circa 2.400 de firme cu numai aproximativ 1.000 de angajajaţi. Cifra de afaceri pentru anul trecut nu ajunsese încă la nivelul din 2019, dar cel mai probabil vara aceasta va schimba lucrurile. Totodată, sunt puţine date care să arate clar impactul aceastei industrii pentru oraşele-gazdă. „Impactul trebuie evaluat nu doar cantitativ, ci şi calitativ, pentru că evenimentele reprezintă mai mult decât un câştig imediat pentru actorii economici din piaţă, Clujul este un studiu de caz foarte evident în acest sens. Calitatea vieţii oamenilor de aici s-a schimbat si mulţumită evenimentelor mari, nivelul de atractivitate a zonei a crescut ajutat şi de această industrie, lucrurile ar trebuie analizate pe mai multe planuri şi sperăm să reuşim să facem asta într-un studiu pe care ni l-am propus în perioada următoare”, spune reprezentanta Electric Castle.

Referindu-se doar la ce a generat SAGA, reprezentanţii SAGA estimează impactul pe orizontală la în circa 23 miloane de euro pe durata festivalului, luând în considerare că 40% din publicul SAGA este din Bucureşti, iar bugetul mediu de consum pe zi în cadrul festivalului a fost în jur de 42 euro. În rest, la nivelul industriei, lucrurile sunt neclare. „Este aprope imposibil de evaluat o cifră exactă. Discutăm despre o piaţă emergentă si atomizată, cu fără prea mare interes arătat din partea autoritatilor, atât pe partea de reglementare cât şi pe partea de urmărire/statistică. Ce am putea spune este că piaţa este una încă interesantă, cu potenţial de dezvoltare în Bucureşti.”

Iar dacă în Cluj sunt deja două proiecte majore, UNTOLD şi Electric Castle, Bucureştiul a rămas într-un con de umbră. „Spre deosebire de Cluj, în Bucureşti nu a existat deschiderea necesară. Drept urmare, post BestFest, nu a existat niciun promoter de evenimente local care să-şi asume responsabilitatea de aduce un festival de anvergura SAGA în Bucureşti. În plus, nu a existat o sală multifuncţională de evenimente, motiv pentru care ne-am dorit un spaţiu de genul Laminor (una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, aflată în sectorul 3), care să aducă un aer fresh în zona de evenimente din capitală”, mai spune reprezentanţii SAGA. Iar odată cu calculele pentru această vară, organizatorii marilor festivaluri deja sunt în focuri pentru ediţiile din 2023. Deşi diferiţi, majoritatea au un scop relativ comun, acela de a extinde interacţiunile către cât mai multe categorii de participanţi.

„Investiţiile principale vor merge către extinderea experienţei de festival pe care o oferim publicului, singulară, pentru moment, în peisajul evenimentelor din România. Ne dorim un Electric Castle accesibil pentru categorii mai largi (de vârstă, interese, etc), există o plajă destul de largă de oameni care nu au testat încă experienţa completă de festival pe care noi o oferim, într-o zonă nonurbană, în care timp de 5 zile poţi să te bucuri 24/24 de un alt ritm, altă realitate. Ne bazăm pe un buget de 8-9 milioane  de euro prin care să creştem conectivitatea cu publicul nostru şi curiozitatea celor ce încă nu au fost alături de noi”, spune Renate, Electric Castle. În 2023, SAGA va veni la rândul său cu un nou concept, cerut de noua locaţie, care va aduce o experienţă de festival extinsă, atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi line-up ul şi activităţile la care festivalierii vor avea acces în perimetrul evenimentului.  Iar la UNTOLD pregătirile pentru 2023 vizează un obiectiv similar, o extindere a festivalului dincolo de cele patru zile. „În fiecare an, ne propunem să ne autodepăşim, să împingem limitele este ceva ce ne stă în ADN, cu riscul să fim mereu într-o stare de disconfort. Ceea ce ne dorim cel mai mult de la festival este să ofere experienţa vieţii lor pentru cât mai mulţi tineri. Gândim nişte experienţe pe care nu le putem împărtăşi încă, dar care sunt mai mult decât doar muzicale. Dorim să facem experienţa festivalului una completă de entertainment şi ideal să gândim un concept ce ar oferi experienţe pe parcursul întregului an, nu doar cele patru zile“, au mai precizat recent reprezentanţii UNTOLD.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.