Ultima ispita a celui mai puternic bancher din Europa

Postat la 31 mai 2010 28 afişări

Pentru prima data in lunga sa cariera de excelenta tehnocrata, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, isi vede puse judecata si credibilitatea sub semnul intrebarii.

Criza euro si panica pietelor l-au determinat pe Trichet, 67 de ani, aflat din 2003 la conducerea bancii, sa incalce unele reguli, sa recurga la compromisuri de la principiile sale si aparent sa cedeze la presiunile politice venite de la liderii europeni panicati.

"BCE si-a pierdut virginitatea", sustine Marko Skreb, fost guvernator al bancii centrale din Croatia. "Ultimele saptamani au aratat cu claritate ca traim intr-o lume cu totul noua." In aceste ultime saptamani, cand BCE si-a asumat un rol central in criza datoriilor din Europa, Trichet s-a contrazis pe sine cu privire la cumpararea de obligatiuni suverane ale statelor mai slabe ale zonei euro, a acceptat drept colateral pentru imprumuturi obligatiunile grecesti, desi acestea fusesera retrogradate de agentiile de rating, si s-a expus acuzatiilor ca a slabit fermitatea bancii in ce priveste mentinerea unei inflatii scazute. De la Atena la Londra, vorbele lui sunt puse la indoiala si este acuzat ca a citit gresit pietele.

In timpul unui interviu in biroul sau de la etajul 35 al sediului central BCE din Franfurt, Trichet - de o curtoazie si o politete fara cusur - nu a aratat ca ar fi afectat de critici, desi era constient de ele si constient ca fiecare cuvant de-al sau va fi disecat si reinterpretat de o mica armata de analisti, economisti si jurnalisti. "Cand ai marea onoare sa ai o enorma responsabilitate, trebuie sa accepti ca toate deciziile tale pot fi criticate", conchide el.

Problemele continue ale euro si ale bancii au devenit evidente in cursul lunii mai, cand pietele din SUA, Europa si Asia au cazut din cauza temerilor cu privire la cat este de sub control criza datoriilor din Europa.

In primele ore ale zilei de 10 mai, liderii europeni au pus la punct un pachet financiar de aproape 750 de miliarde de euro, menit sa "socheze si sa ingrozeasca" investitorii in obligatiuni care, dupa ce Grecia ajunsese pe buza prapastiei, studiau cu lacomie perspectiva unui atac pe Portugalia si chiar Spania. Cu cateva zile si mai devreme, la 6 mai, Trichet le spunea reporterilor ca banca nici nu s-a gandit sa cumpere obligatiuni de la cele mai slabe guverne ale zbuciumatei zone euro. La 7 mai, pietele s-au prabusit.

Dar la cateva ore dupa ce liderii europeni au luat o pauza - la 3 si un sfert in dimineata de 10 mai - si cel mai probabil dupa presiuni serioase exercitate de presedintele francez Nicolas Sarkozy si alti lideri europeni - Trichet si membrii conducerii bancii s-au razgandit. Schimbarea lui Trichet, care a zguduit si pietele, a fost destul de controversata. Dar multi analisti au considerat ca el a interpretat gresit pietele - si politica europeana - de la bun inceput si ca el si banca ce gestioneaza moneda europeana au reactionat cu intarziere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/ultima-ispita-a-celui-mai-puternic-bancher-din-europa-6195511
6195511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.