Mişcarea surpriză 
a Fed la sfârşitul unui an interesant

Autor: Vlad Popescu Postat la 29 decembrie 2013 383 afişări

Cea mai puternică bancă naţională din lume face primul pas înapoi spre mandatul tradiţional de câine de pază al inflaţiei, indicând că economia americană va putea sta în curând pe propriile picioare, fără a avea nevoie de roţi ajutătoare.

Mişcarea surpriză 
a Fed la sfârşitul unui an interesant

Ben Bernanke încheie în forţă cel de-al doilea mandat consecutiv de patru ani în funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed), îndulcind moştenirea succesoarei sale prin reducerea programului de relaxare cantitativă. Începând din ianuarie, achiziţiile lunare de titluri de stat şi obligaţiuni ipotecare efectuate de banca centrală a SUA pe piaţa secundară vor fi limitate la 75 miliarde de dolari, faţă de 85 miliarde de dolari în prezent.

4.000 de miliarde de dolari, titluri de stat Şi obligaŢiuni bazate pe pachete de credite ipotecare, deţinute de o bancă centrală. Bernanke a scris istorie cu programele succesive de relaxare cantitativă, o măsură excepţională în vremuri excepţionale. Stimularea monetară, introdusă de Rezeva Federală în urmă cu patru ani, a fost un efort extrem, contestat de mulţi, de a sprijini economia Statelor Unite şi de a combate şomajul după cea mai gravă recesiune din ultimii 80 de ani şi cea mai severă criză financiară de la marea depresiune a anilor ‘30. Activele gestionate de Fed s-au umflat de la aproximativ 870 miliarde de dolari în 2007, înainte de prăbuşirea pieţei creditelor ipotecare suprime, la 4.000 de miliarde de dolari în prezent.

Încheierea treptată a epocii dolarilor ieftini va fi cu siguranţă un proces riscant, existând posibilitatea ca scăderea lichidităţii să provoace din nou turbulenţe pe piaţa de credit şi în economie. De aceea, Fed a subliniat că dobânda de politică monetară va fi menţinută aproape de zero, în banda 0-0,25%, până când şomajul va scădea sub 6,5%, cu condiţia ca inflaţia să nu sară de pragul de 2,5%. Inflaţia din SUA a fost de 1,1% în luna octombrie şi nu a mai ajuns la ţinta de 2% din martie 2012. Şomajul a scăzut în luna noiembrie la 7%, minimul ultimilor cinci ani, faţă de 10% în octombrie 2009, în timpul recesiunii. Anterior crizei financiare, în luna mai a anului 2007, şomajul era de 4,4%.

Final de mandat pentru Bernanke. După ultima şedinţă de politică monetară la conducerea Fed, Ben Bernanke a declarat că achiziţiile de obligaţiuni vor fi reduse în etape pe parcursul anului viitor, dacă şomajul va scădea conform cu prognozele băncii centrale. Astfel, relaxarea cantitativă în SUA ar putea fi de domeniul trecutului la sfârşitul anului viitor. Decizia a surprins o parte dintre investitori şi analişti, dar nu a cauzat şocuri pe pieţe, aşa cum erau îngrijoraţi unii economişti, deoarece reprezintă un semnal pozitiv privind starea economiei şi pieţei muncii. „Este clar că revenirea economiei este departe de a fi completă, dar avem speranţă. Vom începe să vedem lumina de la capătul tunelului şi începutul unei perioade mai normale de creştere economică“, a declarat Bernanke în ultima conferinţă de presă ca preşedinte al Rezervei Federale. El a subliniat că s-a consultat cu vicepreşedintele Fed Janet Yellen, desemnată să preia preşedinţia băncii centrale începând din luna ianuarie, după încheierea mandatului lui Bernanke. „Janet sprijină în totalitate ceea ce am făcut astăzi“, a afirmat Bernanke, vorbind despre decizia de a reduce programul de relaxare cantitativă.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/miscarea-surpriza-a-fed-la-sfarsitul-unui-an-interesant-11800692
11800692
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.