Marii câştigători ai listării Twitter

Autor: Vlad Popescu Postat la 18 noiembrie 2013 328 afişări

Listarea Twitter, una dintre cele mai aşteptate oferte publice din ultimii ani în sectorul IT, a fost întâmpinată de investitori cu neaşteptat de mult entuziasm şi a botezat numeroşi milionari în dolari.

EVAN WILLIAMS DEŢINE 10,4% DIN ACŢIUNILE TWITTER ŞI SE PUTEA LĂUDA CU O AVERE PERSONALĂ DE PESTE 2,5 MILI-ARDE DE DOLARI ÎN ZIUA DE DEBUT A COMPANIEI PE BURSĂ, când cotaţia platformei de microblogging a crescut cu 73%, de la preţul de listare de 26 dolari la 44,9 dolari. Un alt mare câştigător al listării este un finanţator mai vechi al companiei: fondul de capital de risc Rizvi Traverse Management, controlat de omul de afaceri de origine indiană Suhail Rizvi. Participaţia de 15,6% a fondului valora 3,8 miliarde de dolari după prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Twitter la New York.

Averi existente doar pe hârtie, din moment ce marea majoritate a apropiaţilor companiei, acţionari vechi sau manageri, şi-au păstrat acţiunile, pariind pe dezvoltarea pe termen lung prin extinderea internaţională, creşterea numărului de utilizatori şi consolidarea afacerilor în publicitate. „Nu am vândut niciodată nicio acţiune. Credem că este o afacere foarte bună pe termen lung. Investitorii au avut mai multe oportunităţi să-şi lichideze participaţiile în runde anterioare de finanţare, dar lumea crede cu adevărat în această poveste", a declarat pentru Bloomberg managerul fondului de capital de risc Insight Venture Partners, care deţine acţiuni la Twitter.

PRINTRE ACŢIONARII COMPANIEI SE GĂSESC, PE LÂNGĂ FONDURI DE INVESTIŢII PUŢIN CUNOSCUTE ÎN AFARA ANTURAJULUI DIN SILICON VALLEY, ŞI PERSONALITĂŢI PRECUM ACTORUL ASHTON KUTCHER SAU MILIARDARUL RICHARD BRANSON. Compania a atras 1,82 miliarde de dolari prin listarea la bursă, reuşind cea mai mare ofertă publică iniţială din SUA în sectorul IT de la listarea Facebook, în luna mai a anului trecut. Capitalizarea de piaţă a Twitter depăşeşte în prezent 20 miliarde de dolari şi a atins 25 miliarde de dolari în prima zi de tranzacţionare. Pe lângă participaţia flotată la bursă, Twitter are peste 50 de acţionari direcţi şi alte câteva sute prin intermediul fondurilor de investiţii care au finanţat compania.

JACK DORSEY, UN ALT NUME IMPORTANT ÎN RÂNDUL FONDATORILOR TWITTER, şi-a extins averea cu peste 1 miliard de dolari prin listarea companiei la bursă. Dorsey a devenit miliardar anul trecut, datorită acţiunilor pe care le deţine la compania de plăţi electronice Square Inc. Fondul de capital de risc Union Square Ventures deţine 5,1% din companie, pachet în valoare de 1,25 mili-arde de dolari, evoluţie considerabilă având în vederecă a investit iniţial sub 10 milioane de dolari. Spark Capital, fondul care a investit la Twitter în 2008, deţine acum aproximativ 6% din acţiunile companiei, cu o valoare de 1,46 miliarde de dolari. Benchmark, un alt fond de capital de risc, are acţiuni Twitter de 1,42 miliarde de dolari, după o investiţie iniţială de 44,1 milioane de dolari, derulată în două runde, în 2009 şi 2011.

DOI DINTRE CEI MAI IMPORTANŢI OAMENI DIN COMPANIE, CEO-UL DICK COSTOLO ŞI DIRECTORUL PETER FENTON, DEŢIN DE ASEMENEA PARTICIPAŢII SEMNIFICATIVE, ÎN VALOARE DE SUTE DE MILIOANE DE DOLARI, ÎNSĂ NU LE POT LICHIDA TIMP DE 180 DE ZILE, perioada standard de aşteptare pentru angajaţi după o ofertă publică iniţială. Păstrarea acţiunilor deţinute reprezintă un risc important având în vedere cum au decurs alte listări la bursă din ultimii ani în sectorul IT. Titlurile Facebook s-au prăbuşit după oferta publică şi au revenit la cotaţia de listare abia un an mai târziu, iar Groupon şi Zynga au pierdut 50%, respectiv 64% din valoarea iniţială de piaţă.

Creşterea de 73% a acţiunilor Twitter în prima zi de tranzacţionare a fost fără îndoială o surpriză, după ce compania majorase deja în trei rânduri preţul indicativ pentru oferta publică datorită interesului uriaş din partea investitorilor. Compania a înregistrat o pierdere de 64,6 milioane de dolari în ultimul trimestru încheiat şi nu va înregistra profit mai devreme de anul 2015, potrivit estimărilor analiştilor.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
twitter,
listare,
companie,
publicare,
actiuni,
sector,
it
/special/marii-castigatori-ai-listarii-twitter-11704901
11704901
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.