Gogoşi şi cafea peste gogoaşa falimentului american

Autor: Vlad Popescu Postat la 24 octombrie 2013 680 afişări

Angajaţii guvernului federal american, aflaţi în şomaj tehnic de la începutul lunii octombrie, au revenit joi la lucru, întâmpinaţi cu gogoşi, cafele şi cu mesaje de încurajare din partea reprezentanţilor administraţiei Obama. Washington D.C., paralizat de mai bine de două săptămâni, a revenit la viaţă, străzile capitalei americane fiind din nou animate de forfota orei de vârf.

Gogoşi şi cafea peste gogoaşa falimentului american

AGENŢIILE FEDERALE, PARCURILE, MUZEELE ŞI MONUMENTELE, ÎNCHISE DE LA 1 OCTOMBRIE, şi-au reluat activitatea după ce Congresul a deblocat finanţarea guvernului şi a suspendat plafonul datoriei de stat, evitând în al doisprezecelea ceas o situaţie care ar fi putut conduce la intrarea Statelor Unite în încetare de plăţi, cu urmări incalculabile asupra economiei mondiale şi sistemului financiar.

Senzaţia de revenire la normalitate este însă doar o aparenţă. Acordul de compromis încheiat la mijlocul săptămânii trecute de liderii grupurilor politice din Senatul SUA, adoptat cu majoritate largă în ambele camere, nu aduce nicio soluţie în ceea ce priveşte divergenţele profunde dintre cele două mari partide, care nu par capabile să găsească o cale de mijloc în ceea ce priveşte priorităţile în zona cheltuielilor publice şi măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar, ci doar amână dezbaterea pentru încă trei luni: guvernul are bani să funcţioneze până la 15 ianuarie, iar plafonul datoriei de stat nu mai este o problemă până pe 7 februarie. Într-adevăr, funcţionarii statului nu se simt în siguranţă, anticipând noi neplăceri la începutul anului viitor.

„Mă bucur că am lăsat în urmă toate astea şi că putem reveni la muncă. Sper doar că vor reuşi să depăşească aceste probleme până în ianuarie, ca să nu trecem iarăşi prin aşa ceva„, comentează pentru Reuters un angajat al programului Food for Peace derulat de USAID, interpelat în drum spre serviciu. La Departamentul Agriculturii, secretarul Tom Vilsack le-a oferit cafea şi mesaje de încurajare angajaţilor reveniţi la lucru, îndemnân-du-i să încerce gogoşile oferite de instituţie cu această ocazie specială. Şi secretarul pentru Apărare Chuck Hagel i-a salutat pe angajaţii civili ai Pentagonului.

CĂTRE CEI CARE SE ÎNTORC DIN ŞOMAJ TEHNIC: SĂ FIŢI SIGURI CĂ MUNCA PE CARE O FACEŢI ESTE INCREDIBIL DE PREŢUITĂ DE CĂTRE COLEGII NOŞTRI MILITARI ŞI DE CĂTRE MINE ÎNSUMI. APRECIEZ PROFESIONALISMUL ŞI RĂBDAREA VOASTRĂ ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DIFICILĂ„, a afirmat Hagel într-un comunicat distribuit joi. La Trezorerie, şeful finanţelor, Jack Lew, a transmis un mesaj similar.

Partidul Republican nu a reuşit să obţină concesiile dorite de la administraţia Obama, vizând în principal tăierea finanţării pentru programul de asigurări accesibile de sănătate Obamacare. Legea reformei în sănătate, adoptată în 2010, este considerată cea mai importantă realizare din primul mandat al preşedintelui Barack Obama.

Congresmenii Partidului Democrat au dat dovadă de o coeziune neobişnuită, notează Bloomberg, şi i-au sfidat, alături de Casa Albă, pe colegii republicani, în special pe exponenţii curentului Tea Party, care susţine reducerea deficitului bugetar şi a datoriei de stat prin scăderea taxelor şi a cheltuielilor publice, mai ales în zona transferurilor sociale.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/gogosi-si-cafea-peste-gogoasa-falimentului-american-11554109
11554109
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.