Cum se lupta americanii cu obezitatea: mere, anghinare, sparanghel si rucola

Postat la 10 septembrie 2010 48 afişări

Raionul sau taraba de legume si fructe devin in America noua spiterie, care furnizeaza pacientilor mere, anghinare, sparanghel sau rucola, pentru a satisface un nou tip de prescriptii medicale. E si mai ieftin decat cu medicamentele traditionale, si mai placut la gust si, foarte important, e la moda.

Doctorii de la trei centre medicale din Massachusetts au inceput sa-i sfatuiasca pe pacienti sa consume "produse prescrise pe reteta" de la pietele de legume locale, intr-un efort de a lupta cu obezitatea din randul copiilor din familiile cu venituri mici. Ei ofera acum cupoane in valoare de un dolar pe zi pentru fiecare membru al familiei unui pacient, ca sa promoveze mesele sanatoase.

"O mare parte dintre acesti copii au o gama limitata de fructe si legume cu care sunt obisnuiti si care le plac. Noi speram sa incerce mai multe", spune dr. Suki Tepperberg, medic de familie la Codman Square Health Center din Dorchester, unul dintre centrele afiliate acestui proiect. "Scopul este sa facem asa incat consumul de fructe si legume sa creasca macar cu una pe zi."

Efortul ar putea sa ajute si pietele locale de legume sa concureze cu restaurantele de tip fast-food, care vand si ele meniuri de cate un dolar. Pietele agricole fac vanzari anuale de peste un miliard de dolari in Statele Unite, potrivit Ministerului Agriculturii de la Washington. Massachusetts a fost unul dintre primele state care a promovat aceste piete in chip de centre de medicina preventiva. In anii '80, spre exemplu, statul a inceput sa ofere cupoane pentru pietele agricole catre femeile cu venituri mici care erau insarcinate sau alaptau, dar si pentru copiii mici cu risc de malnutritie. Acum, 36 de state au astfel de programe de nutritie orientate catre femei si copiii mici.

Thomas M. Menino, primarul din Boston, spune ca noul program pentru copii, in care medicii prescriu legume pe reteta care sa fie "ridicate" de la pietele agricole, este o premiera. Doctorii vor urmari participantii ca sa vada cum le afecteaza programul obiceiurile alimentare si ca sa le urmareasca indicatorii de sanatate ca greutatea si indicele de masa corporala, explica el.

"Cand vin dimineata la birou, vad in statia de autobuz copii care mananca chips-uri si beau sucuri acidulate", spune Menino. "Eu sper ca acest program ii va ajuta sa-si schimbe obiceiurile alimentare si sa aiba un mod de viata mai sanatos."

Atentia primarului pentru obiceiurile alimentare dateaza de pe vremea mandatului sau de consilier municipal. De curand, el a numit un binecunoscut bucatar ca director pentru politici alimentare, ca sa promoveze mancarea gatita in scolile publice si ca sa incurajeze pietele de legume in oras.

Desi obezitatea este o problema complexa, improbabil de rezolvat doar prin consumul de legume, sustinatorii acestui program de vouchere spera ca interventia medicilor va impulsiona tinerii sa adopte acele schimbari de comportament care ii pot ajuta sa previna obezitatea.

Obezitatea infantila din Statele Unite costa anual 14,1 miliarde de dolari in cheltuieli directe de sanatate - retete si vizite la medic sau camera de garda, potrivit unui articol recent despre costurile obezitatii infantile publicat in periodicul Health Affairs. Tratarea afectiunilor generate de obezitate in randul adultilor costa circa 147 de miliarde de dolari anual, se estimeaza in articol.

Desi proiectul-pilot de prescriere de legume este mic, sustinatorii lui il vad ca pe un mod de a incuraja copiii obezi si familiile lor sa consume produse proaspete mai multe si mai variate.

"Ii putem ajuta pe oamenii din zonele cu venituri mici, care isi fac cumparaturile in supermarketuri si cauta mancare ieftina si nehranitoare, sa cumpere de la pietele de legume, facand fructele si legumele mai accesibile?", se intreaba Gus Schumacher, presedintele Wholesome Wave, un grup non-profit din Bridgeport, Connecticut, care sprijina familiile de fermieri si accesul comunitar la produse locale.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
New York Times,
comert,
legume,
fructe
/special/cum-se-lupta-americanii-cu-obezitatea-mere-anghinare-sparanghel-si-rucola-7101168
7101168
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.