Cum îşi distruge Apple partenerii de afaceri: compania este comparată cu o gaură neagră

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 aprilie 2017 1043 afişări

La puţin timp după ce telefoanele iPhone au fost lansate pe piaţa americană, în 2007, un curier a adus la sediul Nokia din Espoo, Finlanda, un număr mare de aparate. Unul dintre directori şi-a cumpărat propriul smartphone în aceeaşi seară. L-a studiat cu atât de mult entuziasm, încât a făcut-o curioasă pe fiica sa de patru ani. I-a dat telefonul, iar aceasta a învăţat imediat să-l folosească. Când a venit timpul pentru somn, fata şi-a întrebat tatăl dacă poate lua aparatul să şi-l pună sub pernă.

Cum îşi distruge Apple partenerii de afaceri: compania este comparată cu o gaură neagră

Acela a fost momentul când executivii de la Nokia au înţeles că producătorul de telefoane mobile, la acea dată liderul mondial, are probleme din cauza concurenţei cu Apple, fabricantul iPhone. În 2010, Nokia anunţa MeeGo, iar un an mai târziu îşi făcea planuri pentru a folosi Windows Phone. În prezent, compania finlandeză practic nu mai contează în lupta dintre coloşii pieţei de telefoane mobile. Nokia se mândreşte acum cu lansarea unei versiuni actualizate a celebrului model 3310.

În universul dispozitivelor portabile, Apple este comparat cu o gaură neagră, sau cu Death Star, o staţie spaţială şi o armă supremă din Războiul Stelelor. Apple nimiceşte, prin asimilare sau prin dominaţie, tot ce-i intră în orbită. Nokia este doar una epavele care arată forţa distrugătoare (iar în acelaşi timp şi creatoare, după unii) a companiei americane. Lista victimelor cuprinde, printre altele, telefoanele BlackBerry şi MP3-urile Sony. Giganţi precum Microsoft şi Google au şi ei probleme. Ultima pe lista victimelor celui mai profitabil producător de smartphone-uri este fabricantul de cipuri britanic Imagination Technologies Group. 

Apple exercită puteri imense asupra furnizorilor carei produc componentele pentru dispozitivele mobile. Alegându-şi designul şi cipurile, Apple le modeleză destinul.

Dacă renunţă la ei, îi poate ruina, mai ales dacă victimele nu au un plan de salvare, scrie Bloomberg. În această situaţie se găseşte Imagination Technologies. În urmă cu câteva zile, compania a anunţat că a ajuns la punctul de la care nu mai are scăpare. Imagination Technologies a dezvăluit că Apple, cel mai mare client al său, intenţionează să renunţe la procesoarele sale grafice în doi ani şi că îşi va proiecta propriile procesoare.

Având în vedere că vânzările către Apple contribuie cu jumătate la veniturile anuale ale firmei (de 120 de milioane de lire sterline în ultimul an fiscal), Imagination este în derivă. Preţul acţiunilor companiei s-au prăbuşit cu până la 70%, deoarece nimic din ce se întâmplă acum nu era aşteptat de investitori. Apple deţine 8% din acţiunile Imagination. Compania speră că va putea ajunge la o înţelegere cu americanii şi că aceştia nu vor putea să-şi proiecteze singuri procesoarele fără să-i încalce drepturile de proprietate intelectuală. Sunt şanse mari ca totul să se termine în instanţă, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de situaţii. Dar chiar şi dacă câştigă, s-ar putea ca Imagination să nu poată reveni pe o traiectorie sigură. Nu-i va fi uşor să găsească noi clienţi care să promită o răsplată la fel de stelară. Iar Apple a dat o lovitură dublă britanicilor, recrutând pe tăcute din angajaţii acestora.

Producători de cipuri sau de alte componente ca Imagination sunt puternic dependenţi de Apple pentru venituri. Riscurile sunt uriaşe pe piaţa lipsită de echilibru a telefoanelor mobile inteligente, în care Apple şi Samsung revendică cea mai mare parte din profituri. Pentru a-şi asigura dominaţia, ambii producători de smartphone-uri aleg cele mai bune microprocesoare, cipuri şi componente pentru a fabrica cele mai bune dispozitive, vândute, bineînţeles, la preţuri ridicate. Spre deosebire de aceştia, companii ca Huawei Technologies sau Oppo Electronics, care fabrică telefoane mai ieftine pe Andriod, tind să cumpere seturi de componente preambalate pentru a ţine costurile jos.

Până acum, Imagination se bucura de o viaţă frumoasă gravitând în jurul Apple şi Samsung. Orientarea producţiei spre procesoare grafice mai atrăgătoare pentru fabricanţii mai ieftini s-ar putea să fie dificilă. Va trebui probabil să diminueze costurile, să renunţe la cercetare şi dezvoltare şi să rişte ca prin acest picaj compania ale cărei active constau mai ales în talent ingineresc să intre într-o spirală a morţii. 

Dependenţa puternică de un client de mărimea Apple este întotdeauna un risc. Vărul mai mare al Imagination, ARM Holdings, a evitat capcana Apple, elaborând planuri de design mai personalizabile. Acestea au ajuns standardul în industria de profil, ceea ce înseamnă că sursele de venit ale ARM sunt mai diverse.

Legături puternice cu Apple au şi producătorul de cipuri german Dialog Semiconductor şi compania americană Cirrus Logic. Prima depinde de Apple pentru venituri în proporţie de aproape 70%, iar cealaltă de 85%.

Apple este învinovăţit şi pentru declinul altor companii sau branduri, giganţi ai universului tehnologic, sau cel puţin pentru blocarea ascensiunii lor. În plină accelerare a evoluţiei tehnologiei, Apple a reuşit să stea înaintea concurenţei cu inovaţii cu care pariază pe capacitatea proprie de a evalua pieţele. În cazul iPod-urilor, în vânzare din 2001, avansul este astronomic, exclama MarketWatch în 2010, în perioada de glorie a playerelor media sofisticate. Acum, locul acestor dispozitive este luat de smartphone-uri. În jurul telefoanelor iPhone s-a creat un adevărat cult.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.