Cele mai puternice companii de mercenari din lume

Autor: Marius Oncu Postat la 08 mai 2013 8741 afişări

Au fost folosiţi de greci şi de romani în antichitate, de Alexandru cel Mare, de lorzi feudali şi Papalitate, de Napoleon şi George Washington. Chiar dacă se bucură de o istorie bogată, ultimul deceniu va rămâne unul de referinţă pentru mercenari în istoria militară modernă. Doar în 2010 au avut loc la nivel global peste 70 de conflicte armate pe tot globul, din Afganistan până în Inguşeţia.

ÎNTRE ACESTE CONFLICTE AU EXISTAT DIFERENŢE, dar toate au avut ceva în comun: la un anumit moment una dintre părţi a vrut să aibă mai multe trupe. Majoritatea conflictelor ajung în cele din urmă să depindă de numărul de oameni şi de arme la sol. Astfel că, atunci când comandanţii îşi formează trupele, de obicei caută soldaţi profesionişti, care ştiu să lupte, potrivit Business Insider. Adeseori pentru un preţ destul de ridicat. Ideea de mercenar ar putea părea, la prima vedere, un pic învechită în secolul 21. Dar forţele de acest fel fac diferenţa şi sunt în multe cazuri tot ce stă între un conducător şi eşec sau, dimpotrivă, victorie.

O PIAŢĂ DE 100 DE MILIARDE. În 2010, 58 de companii private de securitate au semnat un cod internaţional de conduită, care le obligă să respecte drepturile omului şi legislaţia internaţională în privinţa acţiunilor umanitare. Potrivit portalului SwissInfo, în ianuarie 2013, numărul companiilor ce s-au angjat să respecte acest cod a ajuns la 592, iar piaţa serviciilor militare private este evaluată în prezent la circa 100 de miliarde de dolari pe an.

Încă din anii ‘90, SUA au privatizat anumite funcţii militare, pentru a permite mercenarilor să ia locul trupelor convenţionale. Aceştia sunt folosiţi drept combatanţi, pentru pregătire, consiliere, securitatea persoanelor, expertiză tehnică, strângerea de informaţii, transport, dar şi alte activităţi. Începând cu anii ‘90, odată cu reducerea numărului de trupe a crescut personalul contractorilor militari privaţi. În teatrele de război, raportul dintre trupele private şi cele ale statelor a înregistrat o ascensiune dramatică. În 1991, în timpul războiului din Golf, raportul era de 1 la 50. În 1999, în conflictul iugoslav acelaşi raport er de 1 la 10, în timp ce în 2003 în Irak s-a ajuns ca mercenarii companiilor private să reprezinte cea mai mare forţă după armata SUA.

Mercenarii au fost folosiţi şi în numeroase războaie civile, în ţări precum Angola, Sierra Leone, Balcani, Papua Noua Guinee. Care sunt cele mai mari companii de mercenari din lume?

GIGANTUL G4S,  AL DOILEA MARE ANGAJATOR PRIVAT DIN LUME. G4S, companie listată la bursă, este, cu 625.000 de angajaţi, al doilea mare angajator din lume după retailerul american Wal-Mart. O parte a operaţiunilor companiei sunt activităţi de asigurare a securităţii unor bănci, închisori sau aeroporturi, însă G4S joacă un rol important şi în zone de criză la nivel global. În 2004, G4S a preluat Armorgroup, companie ai cărei 9.000 de angajaţi asiguraseră protecţia a circa o treime din convoaiele nemilitare din Irak. Compania este cunoscută şi pentru petrecerile tumultoase şi pentru că ar fi avut pe statele de plată inclusiv lideri de grupări militare din Afganistan.

Grupul rezultat în urma fuziunii este prezent în peste 125 de ţări, inclusiv unele dintre cele mai periculoase regiuni din Africa şi America Latină, unde oferă agenţiilor guvernamentale şi companiilor private forţe de securitate greu înarmate, servicii de curăţare de mine, strângere de informaţii militare şi pregătire.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companii,
afganistan,
conflict,
armata,
securitate,
special
/special/cele-mai-puternice-companii-de-mercenari-din-lume-10855583
10855583
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.