Care sunt motivele pentru care pleacă medicii din ţara noastră şi care este ţara de unde au plecat cei mai mulţi dintre ei. Ce îi determină pe unii dintre ei să se întoarcă acum

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 24 iunie 2022 211 afişări

Exodul medicilor români a ţinut „prima pagină” o bună perioadă de timp şi a atras atenţia asupra motivelor care îi trimiteau pe specialiştii pregătiţi în ţară să lucreze în spitale din străinătate. Odată cu creşterea salariilor şi cu dezvoltarea accelerată a sistemului medical privat mai ales, câteva nevoi ale medicilor au fost îndeplinite, astfel că ritmul de plecare a mai scăzut. Ce i-a determinat pe câţiva dintre medicii plecaţi să revină în ţară?

Familia şi dorinţa de a pune în practică ce au învăţat în străinătate pentru pacienţii români sunt printre motivele pentru care câţiva medici români au decis să se întoarcă în România. Din Franţa, Italia, Irlanda, Marea Britanie, medicina arată altfel la nivel de dotări, experienţe cu pacienţii şi ceilalţi medici. Totuşi, medicii s-au încăpăţânat să arate că şi în ţară se poate atinge nivelul profesional de peste graniţe.

„Nimic nu m-a frustrat mai mult în toţi aceşti ani decât sentimentul că alţii pot face lucrurile bine şi organizat şi noi, acasă, nu”, spune Dan Dumitraşcu-Biriş, medic specialist obstetrică-ginecologie. Datele autorităţilor arată amplitudinea fenomenului de exod al medicilor. Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente, emise de Colegiul Medicilor din România (CMR). Cu aceste certificate emise de autoritatea românească, medicii pot lucra în străinătate, fiind primul pas spre afară, însă nu există date clare că toţi cei 22.000 de specialişti au şi plecat.


Ţara de adopţie

Destinaţia preferată a medicilor români în ultimii zece ani a fost Marea Britanie, peste 3.400 de medici români fiind înregistraţi în această ţară, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). La o diferenţă mică este Germania, care a atras peste 3.000 de specialişti, urmată de Franţa, cu peste 2.800 de medici români.


Pregătirea unui absolvent român de studii medicale costă statul român circa 80.000 de lei, în sumă fiind inclusă doar perioada celor şase ani de studiu, fără rezidenţiat, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Din aceleaşi date ale CMR se poate vedea cum în ultimii doi-trei ani, exodul medicilor s-a mai domolit, în contextul în care şi salariile au crescut semnificativ începând cu 2018, un medic putând să ajungă la 2.000-3.000 de euro net lunar.

Totuşi, deşi medicii au început să se întoarcă, iar exodul s-a mai domolit, nevoia de specialişti în sănătate este în continuare uriaşă. Cu cel mai mare deficit se confruntă spitalele din oraşele mici din ţară, dat fiind că cei mai mulţi medici caută să lucreze în oraşele mari, cu infrastructură sanitară mai bine dezvoltată.

Peste 58.800 de medici sunt înregistraţi în prezent în evidenţele Colegiului Medicilor din România.


Magnetul sistemului privat

Evoluţia sistemului privat mai ales, pe fondul lipsei de investiţii de la stat, a atras specialişti care au vrut să revină în ţară. „Avem un ortoped nou care a lucrat în Belgia şi se întoarce acasă, va fi la noi full- time. El s-a documentat, a venit la noi şi a văzut condiţiile şi a decis să se întoarcă acasă“, spunea anterior pentru ZF Ioan Simion, fondatorul Spitalului Sanconfind din Câmpina, unul dintre cele mai mari spitale private din afara Bucureştiului. În perioada 2009 – 2020, cifra de afaceri realizată de companiile din domeniul Sănătăţii private a crescut de cinci ori, de la 2,3 miliarde de lei în 2009, la 11 miliarde de lei în 2020. Dezvoltarea sistemului privat de sănătate a fost una accelerată în special în ultimii cinci ani, din 2015 încoace, odată cu strategia de extindere a marilor jucători privaţi.


♦ Dr. Ioana Dumitraşcu-Biriş, medic specialist pediatrie, cu supraspecializare in cardiologie fetală, spital Regina Maria Premiere, Timişoara

La începutul lui 2022, după mai bine de zece ani, am simţit că este momentul să văd cum ar fi să aplic acasă tot ce am învăţat în Marea Britanie. Am ales să rămân în Londra part-time ca să pot să vin săptămânal în România.

Tranziţia a fost mai lesne în sistemul privat de sănătate, deoarece a venit alături de suportul de care aveam nevoie să-mi desfăşor activitatea. În specialitatea mea, adresabilitatea este destul de mare în mediul privat de sănătate, mai cu seamă că nu avem specialişti de cardiologie fetală în România ca formare dedicată într-un centru de specialitate.

Simt o mare împlinire în a putea practica meseria acum şi acasă, în ţara mea.

♦ Dr. Deliu Matei, Medic Specialist Urologie, Doctor în Ştiinţe Medicale cu competenţe în chirurgia robotică, Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de sănătate Regina Maria

În 1987 am plecat în Italia, în România încă exista regimul comunist, iar posibilităţile unei vieţi fără compromisuri erau practic absente.

În 2009 am reînceput să vin în România. Trecuseră trei-patru ani de când începusem să operez cu robotul DaVinci; realizasem aproximativ 300 de operaţii până atunci. Entuziasmat de rezultatele obţinute, am simţit imediat imboldul de a media implementarea chirurgiei robotice în România.

În absenţa unui program naţional pentru chirurgie robotică, a unui sistem de rambursare corect, nu exista disponibilitatea financiară pentru a dezvolta şi răspândi beneficiile acestei tehnologii în România. De aceea, sistemul privat devine vital.

♦ Dr. Dan Dumitraşcu-Biriş, Medic specialist obstetrică-ginecologie, spital Regina Maria Premiere

Am plecat din România în perioada rezidenţiatului din două motive: pentru că nu mă regăseam în modul în care funcţiona sistemul românesc de sănătate la acea vreme, dar şi pentru a înţelege cum funcţionează alte sisteme de sănătate.

Întoarcerea mea în ţară a fost mereu un gând la care nu am putut renunţa niciodată. De când am plecat din România am făcut-o cu un singur scop, să mă specializez, să ajung un medic cu experienţă şi apoi să revin acasă pentru a-mi aduce aportul aici.

♦ Dr. Simina Erdei, Medic Specialist Pediatrie, Spital Regina Maria Cluj

Am hotărât să revin definitiv în ţară dupa şase ani în străinătate. La aceasta decizie a contribuit pandemia, cu condiţiile de călătorie dificile; familia şi copilul meu aveau nevoie de prezenţa mea constantă, iar eu nu mai voiam să pierd momente importante din viaţa lor.

Am continuat să muncesc în sistemul privat din România şi, invariabil, să compar pacientul francez şi cel român. În Franţa, am învăţat o altă abordare, am chibzuit mai bine resursele, am folosit la maxim tot ce era disponibil pentru ajutorul pacientului şi al familiei, am înţeles mai bine rolul şi suportul familiei în îngrijirea pacientului pediatric, în speţă a nou-născutului. Mi-am dorit cu ardoare să împărtăşesc aceste lucruri şi cu pacientul român. N-aş fi putut nicicând să urmez o carieră profesională doar în Franţa, fără a întoarce ceva din noua mea experienţă şi sistemului care m-a pregătit.

♦ Dr. Alexandru Cristescu, Medic Specialist Neurochirurgie, Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de Sănătate Regina Maria

M-am întors în România în anul 2015, am petrecut mai mult decât plănuisem iniţial în Franţa, dar nivelul profesional de acolo m-a determinat să rămân mai mult pentru a acumula mai multe cunoştinţe. Am învăţat cum arată un sistem de sănătate la ei, care sunt tehnicile operatorii si cum să cultivi o relaţie cu pacientul. Aveam oferte de a rămâne pentru a-mi continua pregătirea şi a profesa mai departe în mari spitale din Paris, dar am făcut alegerea de a mă întoarce acasă şi a fost o alegere bazată pe argumente profesionale, dar şi personale. Din punct de vedere profesional aveam ocazia să pun în aplicare aici în România abilităţile deprinse în străinătate, ceea ce reprezenta o provocare care mă ambiţiona în acel moment. Dar, bineînţeles, pe plan personal, apropierea de familie, prieteni şi locurile cunoscute a reprezentat şi ea un puternic argument pentru revenirea mea în ţară.

♦ DR. Emin Mammadov, medic specialist endocrinologie, Regina Maria

De origine sunt din Azerbaidjan, acolo am absolvit şi facultatea de medicină generală. În România am venit în 2009 ca bursier al statului român pentru studii postuniversitare. La sfârşitul anului 2014 am finalizat studiile, am dat examenul de specialitate şi am devenit medic specialist endocrinolog. În 2015, am plecat pentru a acumula mai multe experienţe, mai întâi în Azerbaidjan, iar la câteva luni m-am angajat în Irlanda, la Dublin. M-am întors în România în 2018, cu două luni înainte de naşterea copilului meu, soţia mea fiind româncă. De ce am hotărât să mă întorc în România? În Irlanda, ritmul de muncă este foarte intens pentru medici, se lucrează de dimineaţa până seara, plus gărzi. În România, aveam posibilitatea să îmi fac un program care să-mi permită să petrec timp şi cu copilul meu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
exod,
straintate,
spitale,
sanatate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.