Antreprenorii wiki

Postat la 10 aprilie 2007 1 afişăre

Cunoscut mai degraba sub numele de Jimbo Wales, Jimmy Donald Wales este un antreprenor online care s-a facut remarcat prin intermediul Wikipedia si al altor proiecte similare online legate de enciclopedia gratuita. Wales este fondatorul organizatiei non-profit Wikimedia Foundation, sub numele caruia isi desfasoara activitatea Wikipedia.

 

Jimmy Wales s-a nascut in 1966 intr-o familie americana obisnuita. Tatal sau era manager intr-un magazin, in timp ce mama, Doris, impreuna cu bunica, Erma, administrau o scoala privata. Si-a inceput cariera in 1994 ca director de cercetare in cadrul Chicago Options Associates, unde a lucrat sase ani. A invatat sa speculeze fluctuatiile cursului valutar, reusind astfel sa castige intr-un timp relativ scurt suficienti bani incat, potrivit propriilor declaratii, sa nu mai fie necesar sa lucreze nici el si nici sotia lui, pentru tot restul vietii. In aceeasi perioada lanseaza motorul de cautare erotic Bomis.

 

In martie 2000, Jimmy Wales a lansat enciclopedia Nupedia, predecesoarea a ceea ce avea sa devina Wikipedia, si l-a angajat pe Larry Sanger, proaspat absolvent de filozofie al Universitatii din Ohio, pe pozitia de director editorial. La sfarsitul anului 2000, Jimmy Wales a fost criticat ca si-a editat propria biografie pe Wikipedia. "Este ca si cum ar vrea sa rescrie istoria", comenta la vremea respectiva Sanger. Probabil ca autobiografia lui Wales ar fi trecut neobservata daca acesta nu ar fi "uitat" sa-l mentioneze pe Sanger ca fiind cofondatorul Wikipedia si nu ar fi publicat referinte privind Bomis diferite fata de cele reale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Antreprenorii wiki
/special/antreprenorii-wiki-1008856
1008856
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.