Al doilea suspect de la Boston a fost prins. Cine sunt fraţii Ţarnaev şi cum vedeau ei America şi Islamul (VIDEO, FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 aprilie 2013 115 afişări

Djohar Ţarnaev, al doilea suspect în cazul atentatul de la Boston, a fost capturat de forţele FBI şi SWAT după o vânătoare în toată regula, care a durat mai bine de 24 de ore şi a paralizat aproape total activitatea zonei Boston.

În cursul serii de sâmbătă, Ţarnaev a fost descoperit, ascuns într-o barcă depozitată în curtea unei case din Watertown, Massachussets, chiar de către proprietarul casei. Ţarnaev fusese împuşcat în noaptea de joi spre vineri de către poliţiştii care au încercat atunci fără succes să-l prindă.

Rănit grav, Ţarnaev a fost transportat la spital după ce a fost predat poliţiei de către proprietarul casei şi al bărcii.

Foto: CNN

Ţarnaev, 19 ani, este al doilea suspect nominalizat de poliţie şi de FBI ca fiind la originea atentatului din 15 aprilie organizat cu ocazia maratonului de la Boston. Teroriştii au detonat două bombe lângă linia de finiş a pistei de maraton, ucigând 3 persoane şi rănind alte 183. Celălalt suspect, Tamerlan Ţarnaev, 26 de ani, fratele lui Djohar, a fost împuşcat de poliţişti în acelaşi incident şi a murit ulterior la spital.

AVENTURA FAMILIEI ŢARNAEV

Tatăl fraţilor Ţarnaev este un etnic cecen a cărui familie a fost strămutată în Kârgâzstan pe vremea prigoanei staliniste, iar mama este de etnie avară, provenind din Daghestan. Tamerlan şi Djohar s-au născut în oraşul Tokmak din Kârgâzstan. În 1999, Anzor şi Zubeidat Ţarnaev s-au mutat în oraşul Mahacikala din Daghestan, spre a emigra apoi în SUA în 2002, potrivit postului Europa Liberă Kârgâzstan. Stabiliţi în Cambridge, Massachussets, unde tatăl lor s-a angajat ca mecanic auto, cei doi fraţi au încercat să obţină cetăţenie americană, primul care a primit-o fiind Djohar, în septembrie 2012.

Ulterior, Anzor s-a mutat înapoi în Daghestan împreună cu soţia sa, iar în SUA a rămas fratele său, Ruslan Tsarni, care locuieşte în Montgomery Village, Maryland. O soră a lui Anzor locuieşte în Canada, la Toronto. În afară de cei doi băieţi, soţii Anzor şi Zubeidat Ţarnaev au şi două fete. Una dintre ele, Ailina, locuieşte în West New York, New Jersey.

Tamerlan era boxer profesionist, era căsătorit cu o americancă - o studentă în vârstă de de 24 de ani pe nume Katherine, convertită la islam după căsătorie. Cei doi au o fetiţă de trei ani pe nume Zahara. Tamerlan a fost descris atât de unchiul său Ruslan, cât şi de un prieten drept un individ dur şi violent, care începuse să urască America. În 2009, conform spotcrime.com, Tamerlan a fost arestat pentru că şi-a bătut prietena. Într-un pictorial realizat în acelaşi an cu ocazia unei competiţii sportive, boxerul afirma că visează să fie inclus în lotul olimpic american de box, că nu are prieteni, pentru că "nu îi înţelege pe americani" şi preciza că nu bea şi nu fumează, fiindcă aşa cere religia musulmană.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, Anzor Ţarnaev a dezvăluit că FBI a avut o discuţie cu Tamerlan în 2011. Pe atunci, Anzor încă locuia împreună cu cei doi fii ai săi la Cambridge. "I-au spus: ştim pe ce site-uri eşti, ştim pe cine suni, ştim totul despre tine. Au spus că verifică şi observă totul", a spus el, adăugând că el personal nu s-a speriat: "Ştiam ce face şi unde se duce Tamerlan. Ştiu că mi-am crescut bine copiii". Aşa se explică opinia sa fermă de acum că implicarea fiilor săi în atentat a fost pur şi simplu o înscenare pusă la cale de autorităţi.

Zubeidat Ţarnaeva, mama celor doi suspecţi, a făcut şi ea pentru CNN o declaraţie asemănătoare. "Tamerlan a fost consiliat de FBI timp de trei, cinci ani. Ştiau tot ce face, ce site-uri vizitează. Cum e posibil să-i fi urmărit atâta vreme fiecare pas şi acum să vină să spună că era un terorist?"

Lui Tamerlan i-a fost atribuit de presa americană un cont de YouTube cu două playlisturi interesante - unul cu Timur Muţuraev, un cantautor cecen cunoscut pentru cântecele despre lupta pentru independenţa Ceceniei faţă de Rusia şi pentru supremaţia musulmană în Caucaz, al doilea intitulat "Terorism", cu videouri jihadiste. Fox News îi atribuie, de asemenea, o călătorie "prelungită" în Rusia făcută anul trecut, nu se ştie în ce scop.

Djohar Ţarnaev era student la biologie la University of Massachussets-Dartmouth şi aspira la o carieră de medic. În 2011 a câştigat o bursă de 2.500 de dolari la Cambridge Rindge and Latin School. Chestionaţi de presa americană, colegii de şcoală şi profesorii îl descriu pe Djohar drept un tânăr studios, politicos, foarte prietenos şi popular printre colegi.

Djohar avea un cont de Twitter unde posta regulat şi unul pe reţeaua Vkontakte, foarte populară în ţările fostei CSI. Din ambele reiese profilul unui tânăr pragmatic, foarte bine integrat în cultura americană, iubitor de hip-hop american şi rusesc, dar şi cu un ataşament deosebit faţă de religia islamică, interesat de evenimentele din Caucaz şi de suferinţele provocate musulmanilor de războiul din Siria. Într-unul din posturile sale de pe Twitter, proaspătul cetăţean american scrie: "Nu ştiu de ce e aşa de greu pentru mulţi dintre voi să acceptaţi că 11 septembrie 2001 a fost o înscenare, deci după voi dă-le-ncolo de fapte, ce mai patrioţi sunteţi!"

Ultimele lui postări pe Vkontakte sunt un clip unde un ins parodiază accentele locale cu care vorbesc limba rusă diversele popoare din Caucaz şi o glumă despre aceleaşi popoare: "Se dă o problemă la şcoală. Un cecen, un daghestanez şi un inguş merg cu maşina. Cine conduce? Răspuns: Poliţia".

Urmărește Business Magazin

/special/al-doilea-suspect-de-la-boston-a-fost-prins-cine-sunt-fratii-tarnaev-si-cum-vedeau-ei-america-si-islamul-video-foto-10770747
10770747
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.