(P) Intel Core i5 vs. Intel Core i7 - pe care ar trebui să îl alegeţi?

Postat la 26 noiembrie 2021 47 afişări

(P) Intel Core i5 vs. Intel Core i7 - pe care ar trebui să îl alegeţi?

Procesoarele Intel® oferă o gamă largă de capabilităţi şi alimentează o varietate de laptopuri şi PC-uri desktop disponibile la diferite preţuri. Printre cele mai bine vândute procesoare ale companiei Lenovo se numără liniile Intel® Core™ i5 şi Intel® Core™ i7.

Atât Core i5, cât şi Core i7 sunt cipuri de mare putere, multi-core, care vă ajută să faceţi mai multe cu PC-ul dumneavoastră, indiferent dacă vă aflaţi la birou, în sala de clasă, acasă sau între timp. Cel mai bun lucru este că veţi găsi aceste procesoare de calitate superioară în orice, de la laptopuri ultraportabile subţiri şi uşoare până la staţii de lucru şi platforme de jocuri desktop foarte rapide.

Dar care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră? Sunteţi un client de PC Core i5 "mainstream" sau aveţi un laptop i7 "de performanţă"? Acest articol de la Lenovo vă poate ajuta să vă decideţi.

În paragrafele de mai jos, vă vom oferi mai multe detalii despre alegerea între sistemele bazate pe Core i5 şi cele bazate pe Core i7.  Dacă nici Core i5, nici Core i7 nu se potrivesc nevoilor dumneavoastră, nu uitaţi că Intel are alte procesoare Core din care puteţi alege.

Compararea procesoarelor Intel Core i5 şi Intel Core i7

Deci, care este marea diferenţă între un laptop i7 şi unul i5? Dacă un procesor este numerotat cu "5" şi celălalt cu "7", atunci câştigă procesorul cu numărul mai mare, nu-i aşa? Ei bine, da, uneori. Dar există mai multe lucruri pentru a alege între calculatoarele Intel Core i5 şi Intel Core i7.

În primul rând, trebuie să ştiţi că există o oarecare suprapunere între familiile de procesoare Intel. Partea superioară a liniei Core i5 are viteze (frecvenţe) care rivalizează cu partea inferioară a liniei Core i7. Astfel, un jucător pe PC, de exemplu, ar putea combina un procesor Core i5 de top cu o soluţie grafică puternică şi să obţină un sistem care depăşeşte un model bazat pe Core i7 cu o grafică mai puţin capabilă. Sau, un specialist în calculatoare interesat doar de cea mai mare viteză posibilă a cipului ar putea opta pentru un sistem sau laptop i7 - dar ar putea evita modelele cu grafică de vârf pentru a economisi bani.

De asemenea, nu uitaţi că Intel îşi actualizează tehnologia procesoarelor la fiecare doi ani, introducând noi „generaţii" ale gamei Core. Fiecare nouă versiune (a 10-a generaţie, a 11-a generaţie etc.) oferă caracteristici îmbunătăţite, viteze mai mari şi alte îmbunătăţiri. Dar procesoarele din generaţiile anterioare rămân disponibile pentru o perioadă de timp - ceea ce le face populare în rândul vânătorilor de chilipiruri care doresc un PC nou, dar nu simt că au nevoie de cea mai nouă şi mai bună tehnologie.

De ce să cumpăraţi un laptop sau un desktop Intel Core i5?

În general, laptopurile bazate pe Intel Core i5 şi desktop-urile bazate pe i5 vor fi mai puţin costisitoare decât sistemele cu procesoare Core i7. Fireşte, alte componente PC, cum ar fi ecranele de înaltă rezoluţie pentru laptopuri sau sursele de alimentare îmbunătăţite pentru desktopuri, pot modifica ecuaţia preţurilor. Dar este o bună regulă de bază.

Procesorul Core i5, introdus în 2009 şi îmbunătăţit în anii care au urmat, este procesorul „mainstream" al Intel, aşezat între cipurile mai economice Core i3 şi modelele de înaltă performanţă i7 şi i9. Ca atare, mulţi analişti consideră că Core i5 este un procesor universal ideal pentru o gamă largă de utilizatori.

Core i5 poate rula practic orice aplicaţie business, este disponibil într-o varietate de factori de formă pentru PC şi îndeplineşte cerinţele pentru multe dintre cele mai populare jocuri video AAA din prezent. (Nu uitaţi: procesorul este doar o parte a jocurilor; suportul grafic al unui PC este, de asemenea, esenţial şi poate influenţa alegerea procesorului).

De ce să cumpăraţi un laptop sau un desktop Intel Core i7?

Laptopurile şi desktopurile bazate pe Intel Core i7 sunt de obicei mai rapide şi mai performante decât sistemele cu procesoare Core i5. În momentul în care scriem aceste întrebări frecvente, cele mai recente cipuri pentru un laptop i7 oferă viteze de bază şi turbo mai mari şi până la opt nuclee şi 16 fire - ceea ce le face mai bune pentru multitasking agresiv şi alte activităţi care beneficiază de un număr mare de nuclee.

Bineînţeles, procesoarele Core i7 sunt de obicei mai scumpe decât omologii lor mai mici. Dar PC-urile Core i7 sunt considerate ideale pentru crearea de conţinut multimedia de înaltă rezoluţie, jocuri video competitive (inclusiv live-streaming), randare 3D şi tot felul de lucrări ştiinţifice. Dacă PC-ul dvs. actual încetineşte atunci când rulaţi aceste tipuri de aplicaţii, un sistem nou cu un procesor Core i7 ar putea fi o alegere bună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
intel,
procesoare,
pc,
laptop,
alegere,
performanta,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.