(P) Câte tipuri de baterii auto există?

Postat la 24 octombrie 2022 23 afişări

(P) Câte tipuri de baterii auto există?

Dacă motorul unei maşini este inima care pompează mişcarea, bateria ar fi plămânii care permit întregului sistem să funcţioneze. Astăzi, fără energia electrică furnizată de baterie, maşina nu ar putea nici măcar să pornească, darămite să meargă. Există în principiu 5 tipuri de baterii auto disponibile în prezent.

O bună întreţinere a bateriei este esenţială, ca orice altă parte indispensabilă a maşinii. În mod normal, durata de viaţă a acesteia depinde de mulţi factori, atât de utilizare, cât şi de climă, bateria face parte din revizuirea periodică a maşinii, dar, ca regulă generală, acestea durează de obicei aproximativ 4 ani.

Marele avantaj în zilele noastre este că au devenit o tehnologie foarte populară, astfel încât preţurile lor sunt în prezent mult mai mici decât în urmă cu câţiva ani, astfel încât putem găsi cu uşurinţă oferte bune la bateriile auto.

Vom vedea că există în principal 5 tipuri şi că fiecare dintre ele are nevoie de un tip diferit de întreţinere. Primele trei pe care le vom analiza (cu celule umede, cu calciu şi AGM) sunt tipuri de baterii cu plumb-acid. Acest lucru are o serie de avantaje şi dezavantaje pe care le vom vedea mai jos.

1. Baterii auto cu celule umede

Acestea sunt cele mai comune datorită preţului lor scăzut. Pot avea preţuri cuprinse între 200 de lei şi câteva mii de lei, în funcţie de amperaj şi de marca achiziţionată.

Acestea funcţionează cu ajutorul unor plăci de plumb de polaritate pozitivă şi negativă care sunt suspendate liber în acid sulfuric. Plăcile sunt izolate una de cealaltă. Există o placă negativă suplimentară sigilată independent, care împiedică deteriorarea plăcilor pozitive.

Aceste baterii auto ieftine nu necesită practic nicio întreţinere (deşi climatele nefavorabile le pot afecta durata de viaţă), iar atunci când încetează să mai funcţioneze corect, sunt pur şi simplu înlocuite cu altele noi.

2. Baterii auto de calciu

Acest tip este, de asemenea, destul de răspândit şi funcţionează la fel ca şi bateriile cu celule umede, dar diferenţa constă în faptul că plăcile sunt realizate dintr-un aliaj de calciu. Acest lucru oferă două avantaje majore: previne coroziunea plăcilor şi pierde cu până la 80% mai puţin lichid (autodescărcare).

Prin urmare, acestea au o durată de viaţă mult mai lungă decât surorile lor cu celule umede. Singurul dezavantaj (întreţinere) este că trebuie să aveţi grijă să nu le supraîncărcaţi, deoarece acestea ar putea fi deteriorate ireversibil.

Preţurile lor sunt, de asemenea, destul de scăzute datorită popularităţii lor, sunt puţin mai scumpe decât cele anterioare, dar nu cu mult.

Camera auto – oferte online

3. Baterii auto VRLA (AGM şi GEL)

VLRA înseamnă "Valve Regulated Lead Acid", care se referă la supapele de siguranţă care sunt presurizate în interiorul carcasei bateriei. Cu alte cuvinte, nu pot avea scurgeri de lichide, deoarece gazul este presurizat în stare lichidă. Există două modele de acest tip: AGM şi GEL.

Bateriile AGM, denumite în mod obişnuit baterii "uscate", separă electroliţii cu ajutorul fibrei de sticlă, care provoacă o rezistenţă internă redusă şi îi menţine împreună. Datorită acestui sistem, nu se utilizează apă sau gel. Este o tehnologie inovatoare în lumea bateriilor cu plumb.

Trebuie remarcat faptul că acestea sunt baterii care au o putere mare chiar dacă dimensiunea lor este mai mică, motiv pentru care sunt folosite ca baterii de pornire a motorului.

Bateriile GEL sunt denumite astfel deoarece folosesc un silicon pentru a face acidul mai dens, sub forma unui gel. Acestea pot rezista foarte bine la descărcări profunde, astfel încât sunt perfecte pentru vehiculele cu echipamente electrice solicitante. Cu toate acestea, nu sunt recomandate pentru pornirea motorului.

4. Baterii auto cu ciclu profund

Bateriile cu ciclu profund au capacitatea de a furniza energie pentru o perioadă lungă de timp, dar se descarcă mult mai repede. Diferenţa dintre aceste baterii este că au plăci mai groase decât celelalte, ceea ce le măreşte capacitatea de încărcare.

Acestea se regăsesc de obicei în maşinile electrice şi în alte vehicule care utilizează foarte mult energia electrică. Acestea sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă în industria energiei regenerabile pentru a stoca energia înainte de distribuţie. Sunt baterii foarte scumpe, iar preţul lor începe de la 700 de lei în sus.

5. Baterii auto Litiu-Ion (LI-ION)

Acest tip de baterii este la fel ca cele care se găsesc în telefoanele noastre mobile, laptopurile, camerele de luat vederi, camera auto etc., dar la o dimensiune mult mai mare pentru a fi utilizate în maşini. Acestea sunt baterii care utilizează sarea de litiu pentru funcţionarea lor. Acestea încorporează un circuit care le protejează împotriva supraîncărcării. Un mic dezavantaj este că performanţa lor la temperaturi scăzute este mai mică decât a celorlalte.

Autonomia lor este foarte bună, iar greutatea lor este mult mai mică decât a celorlalte, dar la fel şi preţul lor, care începe de la circa 4000 de lei. Acestea sunt utilizate pe scară largă în maşinile de lux sau în maşinile electrice.

Este important să ştiţi ce tip de baterie foloseşte maşina dumneavoastră, deoarece acestea diferă în ceea ce priveşte amperajul şi dimensiunea între maşinile pe benzină şi cele diesel. Cel mai bine este ca un mecanic profesionist să vă sfătuiască şi să se ocupe de instalare, deoarece ar putea apărea probleme electrice dacă bateria este manipulată greşit sau dacă este montată incorect, ceea ce ar putea provoca vibraţii şi ar reduce considerabil durata de viaţă a acesteia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
auto,
baterie,
functionare,
intretinere,
masina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.