Succesul unui esec

Postat la 02 decembrie 2008 5 afişări

Anuntat cu surle si trambite, portalul Europeana a fost lansat in 20 noiembrie. Succesul la public a depasit nu doar asteptarile, ci si puterea serverelor care-l sustin.

Deja nu mai este o stire: a fost lansat portalul Europeana, un soi de biblioteca digitala a mostenirii culturale europene, menita sa puna la dispozitia publicului si specialistilor milioane de carti si publicatii, manuscrise, imagini, materiale audio sau video, precum si continutul a numeroase arhive publice. In vreme ce tabara tehno-pesimistilor isi continua lamentatiile, glosand monoton pe tema “internetul ne distruge cultura”, publicul a dat navala peste noul edificiu cultural si a reusit performanta sa-l puna la pamant. Asa se face ca, la momentul acesta, situl Europeana.eu ne intampina cu un mesaj in trei limbi care ne anunta ca imensul interes pe care portalul l-a suscitat a generat un trafic de 13 milioane de hit-uri pe ora, la care serverele nu au facut fata.

 

Comunicatul de presa emis imediat dupa caderea serviciului ne mai spune ca s-a ajuns la cifra de 4.000 de utilizatori concurenti (care faceau in acelasi timp acelasi lucru - de pilda cautau materiale relevante despre Cervantes sau James Joyce) si ca cei mai multi dintre vizitatori au fost din Germania, Franta, Spania, Italia si Olanda. Doar 4% dintre vizite au venit din Statele Unite si cred ca am simtit o nota ironica in faptul ca autorii au mentionat acest amanunt.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/succesul-unui-esec-3596148
3596148
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.