Unsprezece state membre ale UE, printre care România, vor fi "mustrate" de Comisia Europeană din cauza cheltuielilor publice excesive

Postat la 29 aprilie 2024 58 afişări

Unsprezece state membre ale UE, printre care România, vor fi "mustrate" de Comisia Europeană din cauza cheltuielilor publice excesive

Unsprezece state membre ale UE, printre care Franţa şi Italia, vor fi mustrate de Comisia Europeană din cauza cheltuielilor publice excesive, odată cu intrarea în vigoare în acest an a noilor norme fiscale.

Aceste ţări au înregistrat anul trecut deficite bugetare mai mari decât pragul de 3% din PIB permis de normele UE. În luna iunie, Comisia va decide dacă va lansa aşa-numita procedură de deficit excesiv (PDE) în fiecare caz în parte. Ţările din zona euro s-ar putea confrunta cu amenzi în cazul în care nu se corectează, în timp ce ţările din afara zonei euro se confruntă cu riscuri de reputaţie.

Franţa, Italia şi Belgia, ale căror deficite depăşesc 3% şi care nu intenţionează să revină la conformitate în următorii ani, vor fi aproape sigur sancţionate.

Aceste norme fiscale au fost suspendate în timpul pandemiei Covid-19 şi sunt acum aplicate din nou după ce au fost reformate, inclusiv clauze care oferă mai multă libertate de acţiune pentru investiţiile în domeniul apărării.

Noile reguli au primit un plus de forţă din partea Băncii Centrale Europene, care a declarat că ar putea exclude ţările din noul său program de achiziţionare de obligaţiuni, încă neexperimentat, dacă acestea nu acţionează în conformitate cu recomandările PDE.

Unele ţări, printre care Spania şi Republica Cehă, susţin că deficitul lor va reveni la sub 3% în acest an şi nu ar trebui să fie pedepsite pentru o încălcare temporară.

"Pot exista cazuri limită", a declarat pentru Financial Times Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei pentru afaceri economice. "Dacă există o ţară al cărei deficit excesiv este aproape de 3%, dar temporar, am putea decide să nu folosim procedura de deficit excesiv".

România, care nu este membră a zonei euro, este în prezent singura ţară care se află într-o procedură de deficit excesiv.

Polonia şi România, precum şi Slovacia, membră a zonei euro, fac presiuni pentru o scutire pe motiv că cheltuielile militare cauzate de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina le-au împins peste prag.

"Polonia are cele mai mari cheltuieli de apărare dintre ţările NATO, mai mari procentual decât cele ale SUA. Aceasta este o situaţie extraordinară care ar trebui luată în considerare atunci când se evaluează procedura de deficit excesiv, iar noile norme fiscale ale UE sunt făcute pentru asta", a declarat Andrzej Domański, ministrul polonez de finanţe, pentru Financial Times.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comisie,
uniunea europeana,
cheltuieli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.