S-aveti o zi buna

Postat la 22 septembrie 2009 10 afişări

In momentul de fata, sistemul american de subventii pentru sisteme de energie solara serveste mai curand la plata importurilor de panouri solare facute in China, de muncitori chinezi, folosind echipament de productie high-tech inventat in America.

Applied Materials e una dintre cele mai importante companii americane de care probabil n-ati auzit. Fabrica masini care produc microcipurile din interiorul calculatoarelor dvs. Afacerea cu cipuri e insa instabila, astfel incat in 2004, Mike Splinter, CEO al Applied Materials, s-a hotarat sa adauge inca o linie de business, cu care sa profite de avantajul companiei in materie de nanotehnologii - fabricarea de masini ce produc panouri solare. Splinter mi-a oferit un tur al capacitatilor de productie ale companiei, din Silicon Valley, culminand cu o vizita in "camera de comanda", unde Applied realizeaza o interactiune in timp real cu toate cele 14 fabrici ale sale de panouri solare, construite in diverse zone ale lumii in ultimii doi ani. N-am putut decat sa rad, fiindca sa fi plans ar fi fost rusinos - niciuna din fabrici nu e in America. Sa vedem: cinci sunt in Germania, patru in China, una in Spania, una in Italia, una in Taiwan si una in Abu Dhabi. Am sugerat un nou moto pentru businessul Applied Materials cu panouri solare: "Inventat aici, vandut acolo".

Motivul pentru care toate acele tari construiesc o industrie de panouri solare este ca majoritatea guvernelor lor au pus in practica toate cele trei conditii necesare pentru dezvoltarea productiei de energie regenerabila: 1) orice companie sau proprietar de locuinta poate sa-si asigure generarea de energie solara; 2) daca acestia decid asa, furnizorul local de electricitate trebuie sa-i conecteze la retea; 3) furnizorul de electricitate trebuie sa cumpere energia pentru o perioada oarecare de timp, ceea ce este evident un stimulent pentru familiile sau intreprinzatorii care isi pun panouri solare pe acoperis.

Predictibilitatea reglementarilor, a preturilor si a posibilitatii de conectare la reteaua energetica - aceasta a oferit Germania, si aceasta explica de ce Germania genereaza acum aproape jumatate din energia solara pe plan mondial si, in subsidiar, se transforma in centrul mondial de cercetare, inginerie, productie si instalare de tehnologii de furnizare a energiei solare. Cu mai bine de 50.000 de locuri de munca noi, industria de energie regenerabila din Germania a ajuns acum a doua ca importanta, pentru tara, dupa industria auto. Un lucru care n-a existat in America - in conditiile subventiilor fragmentate si impiedicate pentru productia de energie solara de aici - este certitudinea preturilor, a posibilitatii de conectare la reteaua energetica si a reglementarilor legale valabile in toata tara.

Asa se face ca, desi cererea consumatorilor pentru energia solara a crescut exponential la noi, n-a fost suficient pana acum ca sa determine Applied Materials - cel mai mare furnizor de echipament pentru productia de energie solara - sa construiasca o fabrica in America. In momentul de fata, sistemul de subventii federal si la nivel de state pentru instalarea de sisteme de energie solara serveste mai curand la plata importurilor de panouri solare facute in China, de muncitori chinezi, folosind echipament de productie high-tech inventat in America.

S-aveti o zi buna.

Daca vom dezvolta aici o industrie a energiei solare, la scara mare, vom avea nevoie de genul de certitudine pe termen lung pe care Germania o ofera. Sau sa impunem, la scara nationala, companiilor de utilitati sa genereze energie solara, asa cum face China. Sau ca guvernul sa construiasca el complexuri de energie solara, asa cum a construit Barajul Hoover, si sa vanda electricitatea rezultata.

Dar poate ca nu credeti ca incalzirea globala e reala. Eu cred, dar hai sa presupunem ca nu e reala. Ceea ce este in schimb indiscutabil e ca populatia lumii e pe cale sa-si adauge inca 2,5 miliarde de oameni pana in 2050 si multi vor aspira sa traiasca asa ca in America, pe picior mare din punctul de vedere al consumului de energie. Intr-o astfel de lume, energia regenerabila - unde costul variabil al combustibilului, soare sau vant, e zero - va fi la mare cautare.

China intelege aceasta. Ea nu mai crede ca prosperitatea trece prin poluare, pentru ca a vazut cum e sa te sufoci. Este cea mai importanta schimbare de atitudine la nivel mondial in ultimele 18 luni. China a hotarat ca tehnologiile curate vor deveni urmatorul punct focal al industriei globale si se preocupa sa creeze acum o piata interna de proportii pentru energia solara si eoliana, care ii vor oferi o platforma extraordinara pentru export.

In octombrie, Applied va deschide cel mai mare centru de cercetare pentru energie solara din lume - la Xian, in China. Trebuie sa mergem acolo unde ne sunt clientii. Asa incat, daca va place sa importati petrol din Arabia Saudita, atunci o sa va placa si sa importati panouri solare din China.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ecologie,
thomas friedman,
sua,
china,
energie solara
/opinii/s-aveti-o-zi-buna-4921454
4921454
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.